Σάββατο 21 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνεται η σύγκρουση στο εσωτερικό και στον ΟΗΕ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνεχίζονται, όπως όλα δείχνουν, οι μάχες σε προάστια της συριακής πρωτεύουσας, όπου ο συριακός στρατός αντιμετωπίζει τους ένοπλους της αντιπολίτευσης που έχουν την αμέριστη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ, ΕΕ, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ κ.λπ. Χτες, ανακοινώθηκε επισήμως ότι ανακτήθηκε ο έλεγχος της συνοικίας Μιντάν. Επίσης, έγινε γνωστό ότι από την εγκληματική επίθεση της Τετάρτης στην έδρα Εθνικής Ασφαλείας, καταγράφεται, και τέταρτο θύμα, ο αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας, Χισάμ Ικχτιάρ, ο οποίος υπέκυψε, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, στα τραύματά του.

Μέσα σε δύο τεθωρακισμένα οχήματα, και με τη συνοδεία στρατιωτικών δυνάμεων, ξένοι ανταποκριτές επισκέφτηκαν για λίγο τη συνοικία Μιντάν, από όπου το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μεταδίδει ότι υπάρχουν μόνο εικόνες καταστροφής, κατεστραμμένα κτίρια, ερημιά, συντρίμμια και σοροί στο δρόμο, οι οποίοι ανήκουν σε νεαρούς ενόπλους χωρίς στολή, που εικάζεται ότι ανήκουν στο λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Αργά την Πέμπτη, ένοπλοι επιτέθηκαν και πυρπόλησαν το κεντρικό αστυνομικό τμήμα στη συνοικία Καναουάτ, στο κέντρο της Δαμασκού, και κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας σημειώθηκε σύντομη μάχη, κατά την οποία φέρονται να σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 αστυνομικοί.

Τεταμένη είναι η κατάσταση και στα σύνορα της Συρίας με Ιράκ και Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ένοπλοι κατέλαβαν το μεθοριακό σταθμό Αμπού Καμάλ, στη συνοριογραμμή με το Ιράκ, κοντά στην ιρακινή πόλη Κάιμ. Την είδηση επιβεβαίωσε το ιρακινό υπουργείο Αμυνας που τόνιζαν ότι οι Ιρακινοί στρατιώτες είδαν την εν ψυχρώ εκτέλεση των 22 Σύρων στρατιωτών που βρίσκονταν στο φυλάκιο καθώς και του διοικητή τους. Τα άλλα δύο μεθοριακά φυλάκια με το Ιράκ, που βρίσκονται βορειότερα προς την πλευρά της Μοσούλης, παραμένουν υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Για παν ενδεχόμενο, ο ιρακινός στρατός ανέπτυξε επιπλέον δυνάμεις πέριξ του φυλακίου Αμπού Καμάλ.

Πιο συγκεχυμένη είναι η κατάσταση ως προς το τι συμβαίνει στα μεθοριακά φυλάκια με την Τουρκία. Πηγές της αντιπολίτευσης υποστήριζαν ότι ελέγχουν τουλάχιστον δύο μεθοριακά φυλάκια το Μπάμπ αλ Χάουα και το Τζαραμπλούς, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται ανοιχτά από την τουρκική πλευρά. Κατά ορισμένες πληροφορίες, πάντως, παρατηρούνται κινήσεις στις γραμμές των τουρκικών συνοριακών δυνάμεων στην κατεύθυνση να κλείσουν τα περάσματα.

Στο μεταξύ οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνους», που κυριαρχούν στο λεγόμενο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο που στηρίζεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, από την Τουρκία ανακοίνωσαν ότι θα ιδρύσουν πολιτικό κόμμα.

Στο «κόκκινο» η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

«Οι δυτικές δυνάμεις φταίνε για τη μη ύπαρξη απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας» υποστήριζε, χτες, η Κίνα διά του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε ήταν καθαρά ετεροβαρές υπέρ της αντιπολίτευσης σε βαθμό τέτοιο που επί της ουσίας ν' αποκλείει τον οποιονδήποτε ελιγμό και τον οποιοδήποτε διάλογο. Κατά την κινεζική «Λαϊκή Ημερησία» «έδινε το πράσινο φως σε ξένη επέμβαση στη χώρα». Ανάλογες απόψεις είχε διατυπώσει και η ρωσική διπλωματία ώρες νωρίτερα αιτιολογώντας το ρωσο-κινεζικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας απέναντι στην αμερικανο - βρετανο - γαλλο - γερμανική πρόταση για απειλή κυρώσεων υπό το άρθρο 7 αν η ηγεσία Ασαντ δεν «συμμορφωθεί» εντός δέκα ημερών. Χθες, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επαναλάμβανε ότι δεν φέρει η Μόσχα την ευθύνη για την αποτυχία στον ΟΗΕ, αλλά οι μη ισορροπημένες προτάσεις και χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνες» τις δηλώσεις τόσο της Αμερικανίδας πρέσβειρας στον ΟΗΕ όσο και του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών ότι «εφόσον δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση εντός ΟΗΕ, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες εκτός αυτού». Η Βρετανία επίσης κατέθεσε σχέδιο, που εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για παράταση κατά 30 ημέρες της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, μικρο-ένταση με τη Δαμασκό προκλήθηκε από τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη στο Παρίσι, Αλεξάντερ Ορλόφ, σύμφωνα με την οποία εφόσον ο Ασαντ δέχτηκε να ορίσει εκπρόσωπό του σε επικείμενες διαπραγματεύσεις για πολιτική μετάβαση με την αντιπολίτευση, στο πλαίσιο των προτάσεων Ανάν, σημαίνει, ουσιαστικά, ότι δέχτηκε να αποχωρήσει αλλά «πολιτισμένα». Αμεση ήταν η αντίδραση της Δαμασκού που μίλησε για «αβάσιμους ισχυρισμούς». Ο Ορλόφ επέμεινε επίσης ότι η Μόσχα «δεν υπερασπίζεται το καθεστώς Ασαντ, αλλά είναι θέμα αρχών να μην λαμβάνονται αποφάσεις υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ