Σάββατο 21 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κλιμάκωση της επέμβασης στη Συρία

To δολοφονικό τρομοκρατικό χτύπημα στη Συρία την Τετάρτη, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, ανάμεσά τους και ο υπουργός Αμυνας, δείχνει ότι κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση. Η περίπτωση της Συρίας είναι ενταγμένη σ' αυτό που αστοί και οπορτουνιστές βαφτίζουν ως «Αραβική Ανοιξη» και το πλασάρουν ως «αγώνα για τη δημοκρατία». Ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός φουντώνει και στη γεωστρατηγική και ενεργειακή «σκακιέρα» μπαίνουν πιο δυναμικά ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Κίνα... Ετσι ΗΠΑ - ΕΕ προχωρούν το σχέδιο του λεγόμενου εκσυγχρονισμού της Ευρείας Μέσης Ανατολής. Η επέμβαση στη Λιβύη ήταν επίσης μέρος αυτού του σχεδίου, που ξεκίνησε ουσιαστικά με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Στόχος: τα πετρέλαια και οι δρόμοι μεταφοράς τους.

Το «παραμύθι» της προπαγάνδας περί... ευαισθησίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και «προστασίας του συριακού λαού», που αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» των αστικών ΜΜΕ, ντόπιων και ξένων, συγκαλύπτει την ουσία. Οτι και στη Συρία, η λεγόμενη εξέγερση εντάσσεται στο παραπάνω σχέδιο που είναι η προσπάθεια αστικού εκσυγχρονισμού, ώστε να προκύψουν ηγεσίες που θα κάνουν προσαρμογές που θα εναρμονίζουν το πολιτικό σύστημα με τις σύγχρονες απαιτήσεις κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων - εγχώριων και πολυεθνικών. Γι' αυτό και πρωτεργάτες της λεγόμενης αντιπολίτευσης του «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου» είναι κυρίως άνθρωποι της συριακής διασποράς με στενούς δεσμούς με ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, τις υπηρεσίες τους, τη CIA και άλλες, με χρηματοδότηση και εξοπλισμό των ενόπλων μέσα στη Συρία (που βεβαίως γίνεται και από άλλα κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Τουρκία). Επομένως για να δει κανείς το ζήτημα «Συρία» πρέπει πάρει υπόψη του αυτά τα δεδομένα και επιπλέον το γεγονός ότι η όξυνση της βαθιάς και συγχρονισμένης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης κάνει τις αστικές τάξεις πιο επιθετικές στη διεκδίκηση της λείας. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και οι διαφοροποιήσεις Ρωσίας και Κίνας. Την ίδια στιγμή η τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων πλοίων και στρατιωτών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ και άλλων, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου δείχνει τους κινδύνους που δημιουργούνται σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης.

Γι' αυτούς τους κινδύνους το ΚΚΕ προειδοποιεί εδώ και πολύ καιρό. Υποστηρίζει και θα υποστηρίζει πάντα ότι είναι δικαίωμα και ευθύνη κάθε λαού να αποφασίσει για την πορεία της χώρας του χωρίς έξωθεν επεμβάσεις και το ίδιο ισχύει για τη Συρία. Ωστόσο, για να αποκτήσει αυτό πραγματικό περιεχόμενο στην πράξη σημαίνει ότι είναι ανάγκη οι λαοί να αντισταθούν στις επεμβάσεις, να εναντιωθούν μαζικά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο καπιταλιστικό σύστημα που τον προκαλεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της χώρας να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για: Να αποτρέψουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζονται σε βάρος της Συρίας και του Ιράν. Να μην τηρηθεί οποιαδήποτε «συμβατική υποχρέωση» που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκει τη χώρα. Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας. Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και το ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ