Παρασκευή 20 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Η δική μας ημερήσια διάταξη

Χτες εκπρόσωποι εργατών από διάφορους κλάδους πήγαν στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ για να συζητήσουν την ανάγκη κοινού μετώπου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Χτες, επίσης, το ΠΑΜΕ και σειρά συνδικάτων έκαναν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για την προστασία των ανέργων. Στο λιμάνι, επίσης, συνδικάτα και άνεργοι ναυτεργάτες συντόνισαν τη δράση τους.

Ειδήσεις εξαφανισμένες από τον αστικό Τύπο. Γιατί, τονίζουν ότι η εργατική τάξη δεν θα κάτσει να πάει άκλαυτη, οργανώνεται, συντονίζει τη δράση της και μάλιστα έτσι που να έχει καθαρό στόχο και αποτέλεσμα. Αντίθετα, ξεχωριστή προβολή είχε η συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κ.ά. με το υπουργείο Εργασίας) που είχε αντικείμενο το πώς θα τσακίσουν κι άλλο τους εργάτες.

***

Παράλληλα, την ώρα που η αστική ειδησεογραφία κινείται στη γνωστή ρότα της τρομοκράτησης και των εκβιασμών για την οικονομική κατάσταση, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δε θα υπάρχουν αντιστάσεις στην εφαρμοζόμενη πολιτική, η μεγάλη εικόνα που διαμορφώνεται από ειδήσεις στο διεθνές τοπίο μαρτυρά ότι το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης συνοδεύεται από επικίνδυνες για το σύνολο των λαών εξελίξεις.

***

Πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμενόταν μία προς μία οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ - και για τις οποίες καλούσε προεκλογικά να παρθούν υπόψη - επιβεβαιώνονται.

- Τα τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή ηχούν πλέον εκκωφαντικά σε σημείο που ο αστικός Τύπος να σημάνει συναγερμό καθώς είναι προφανείς πλέον οι επιπτώσεις και για τη χώρα μας.

- Το βάθεμα της κρίσης έβγαλε στον αφρό και την ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη με τρόπο που τινάζει στον αέρα τα περί «Ενωμένης Ευρώπης», την οποία υποτίθεται ότι πρέπει να υπερασπίσουμε, κατά πως διακηρύσσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

- Το ΔΝΤ ομολογεί ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι αδύναμη και με βάση αυτό εντείνει την πίεση για παραπέρα χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων. Εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς αυτός είναι ο τρόπος που οι καπιταλιστές αντιμετωπίζουν τις κρίσεις του συστήματός τους.

- Η αστική τάξη μετά τα πρώτα πανηγύρια για την τρικομματική κυβέρνηση, κάνει πλέον καθαρό μέσα από κύρια άρθρα των εφημερίδων της (χτες ήταν η «Καθημερινή») ότι η υπόθεση «αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος» δεν έχει τελειώσει. Η γκρίνια για τις θέσεις των γενικών γραμματέων στα υπουργεία είναι το πρόσχημα για να κρατηθεί ζωντανή η συζήτηση γύρω από την επιδίωξη να αντιστοιχηθεί απόλυτα το πολιτικό σύστημα στις ανάγκες των καιρών, δηλαδή στις ανάγκες των καπιταλιστών. Κι απ' αυτήν τη σκοπιά, ανοιχτές είναι όλες οι προοπτικές και για το ποια κόμματα θα κληθούν στη συνέχεια να διαχειριστούν τη χωρίς τέλος καπιταλιστική κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να εξασφαλίσει ότι θα έχει και αύριο θέση στη διαχείριση. Ηδη σφυρίζει κλέφτικα και πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Προχτές, έκανε κεντρικό θέμα της πολιτικής του παρέμβασης τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η συζήτηση με την τρόικα, δηλώνοντας ότι αυτός δεν κουβεντιάζει με υπαλλήλους, ενισχύοντας την αυταπάτη ότι αφενός όλα είναι θέμα «συνομιλητών - εταίρων στην ΕΕ», αφετέρου θέμα χειρισμών και όχι θέμα πολιτικής ξεπεράσματος της οικονομικής κρίσης σε βάρος των λαών για να σωθεί το κεφάλαιο.

***

Για τα λαϊκά στρώματα, το σύνολο των εξελίξεων τονίζουν την ανάγκη έντασης των προσπαθειών για την ανασυγκρότηση του κινήματος όχι στο κενό, αλλά στη βάση των συγκεκριμένων μετώπων που ανοίγονται και τα οποία δηλώνουν ότι η σαπίλα του συστήματος απειλεί να πάρει μαζί της στη βαρβαρότητα και το λαό.

Η επιμονή του ΚΚΕ να αναπτύσσει τη δράση του, ώστε να μη χαθεί η ελπίδα να αποκτήσει δύναμη ο λαός, να παρεμποδίσει νέα μέτρα, να παλέψει για παραχωρήσεις, να αντιμετωπιστεί το κύμα απογοήτευσης από την αντιλαϊκή πολιτική και να μη σταθεροποιηθεί ένα αντιδραστικό πολιτικό σκηνικό, είναι στην ημερήσια διάταξη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ