Παρασκευή 20 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Με οργάνωση και αγώνα διεκδικούν το δικαίωμα στο μπάρκο

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο ΓΕΝΕ
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο ΓΕΝΕ
Ενα αποφασιστικό βήμα μπροστά στη συσπείρωση δυνάμεων για την οργάνωση της πάλης και την ανάπτυξη δυναμικών αγώνων, διεκδικώντας το δικαίωμα στο μπάρκο με πλήρη εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, αποτέλεσε η σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, με τη νέα βάρδια της μηχανής και της γέφυρας, τους σπουδαστές από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) να διεκδικούν τη δική τους θέση στη μάχη. Σύσκεψη που εξελίχτηκε σε δυναμική αγωνιστική παρέμβαση στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), στα γραφεία της ΠΝΟ και στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Τη σύσκεψη διοργάνωσαν η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών από κοινού με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων), ΠΕΣ - ΝΑΤ και τα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη διάρκεια των τοποθετήσεων από τους συνδικαλιστές ήταν χαρακτηριστικά για την επίθεση που δέχονται και οι εργάτες της θάλασσας από το σκληρό πυρήνα του κεφαλαίου τους εφοπλιστές και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Οπως ανέφερε ο α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Θ. Ευαγγελάκης, «ανοίγοντας» τη συζήτηση, την ώρα που οι εφοπλιστές από την στυγνή εκμετάλλευση των ναυτεργατών είναι στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας και σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης κτίζουν νέα πλοία αξίας 7 δισ. δολαρίων σε ξένα βέβαια ναυπηγεία, οι άνεργοι ναυτεργάτες υπολογίζονται αυτήν την περίοδο πάνω από 10.000! Στην επιβατηγό ναυτιλία το 80% των πληρωμάτων είναι απλήρωτοι επί μήνες, κουρελιάζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις. Από πάνω ναυτεργάτες εν ενεργεία, άνεργοι και συνταξιούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη φοροληστεία, τη διάλυση του ΝΑΤ και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τη δραστική μείωση των συντάξεων.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Νίκος Ξουράφης επικεφαλής της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του ΕΚΠ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου επισήμανε ότι τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα και η Επιτροπή Ανέργων θα αναλάβουν δράση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα, για την οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης των ναυτεργατών όλων των κατηγοριών πλοίων, εν ενεργεία και συνταξιούχων μέσα και έξω από τα καράβια, απαιτώντας την κατάργηση της δανειακής σύμβασης, των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, για την ανάπτυξη αγώνων ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Ανάλογα ανέφεραν και οι πρόεδροι του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Θ. Παπάς και της ΠΕΕΜΑΓΕΝ Γ. Αντωνόπουλος. Ενώ από την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών ο Μ. Χριστοφόρου διεμήνυσε ότι οι ναυτεργάτες ξέρουν ότι «η δουλειά είναι δικαίωμα που το κατακτάς με αγώνες. Εμάς δεν θα μας στείλουν στα συσσίτια».

Στις παρεμβάσεις που έγιναν στο ΓΕΝΕ, στην ΠΝΟ και το υπουργείο αναδείχτηκε το αίσχος του παρασιτικού δουλεμπορικού κυκλώματος των ναυτιλιακών πρακτόρων που λειτουργεί σε βάρος των ναυτεργατών ακόμα και των σπουδαστών (και τζιράρει σύμφωνα με στοιχεία των σωματείων 2,5 δισ. δολάρια το χρόνο!) του οποίου «παραμάγαζο» είναι και το ΓΕΝΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια των παρεμβάσεων, τόσο στο ΓΕΝΕ, όσο και ο διευθυντής Ναυτικής Εργασίας Ν. Ισαάκογλου δεν πήραν σαφή θέση απέναντι στο αίτημα των ναυτεργατών να τηρείται ο ιδρυτικός νόμος του ΓΕΝΕ, δηλαδή το Γραφείο να ελέγχει τις καταστάσεις πληρωμάτων (crew list) των πλοίων για να εντοπίζονται οι παραβάσεις στις οργανικές συνθέσεις και όπου υπάρχουν κενά να τακτοποιούνται αμέσως ναυτολογώντας ανέργους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ