Κυριακή 22 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Πανάκριβη πολεμική επιχείρηση τα μέτρα ασφάλειας

Κάτι λιγότερο από μια εβδομάδα πριν την επίσημη έναρξη των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και πλέον για μια ακόμη φορά όπως συμβαίνει... παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια ο τομέας της ασφάλειας της διοργάνωσης αποτέλεσε το μεγαλύτερο θέμα ενδιαφέροντος. Από τις αρχές του 2000, τα μέτρα ασφάλειας στην εκάστοτε διοργάνωση αποδείχθηκαν το νέο...φρούτο και μάλιστα ιδιαίτερα επικερδές για τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αφού με μια σειρά από αιτίες (κυρίως ο φόβος τρομοκρατικής επίθεσης) οι οικονομικές δαπάνες για το συγκεκριμένο τομέα έχουν ραγδαία αύξηση μέχρι σήμερα. Και, βέβαια, δεν είναι μόνο το οικονομικό θέμα, αφού η συγκεκριμένη υπόθεση αποδείχθηκε μέχρι σήμερα πως έχει αρκετό ...ζουμί και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Για παράδειγμα, η παρουσίαση (....σχεδόν διαφήμιση) νέων συστημάτων ασφαλείας ή μέσων καταστολής, τα οποία πωλούνται αργότερα από τις εταιρείες παραγωγής φυσικά σε διόλου ευκαταφρόνητες τιμές, ορισμένα μέτρα που εφαρμόζονται την περίοδο των αγώνων και μένουν...παρακαταθήκη στη διοργανώτρια χώρα να τα χρησιμοποιήσει σε άλλους τομείς (π.χ. λαϊκές κινητοποιήσεις) - όπως π.χ. οι χαφιεδοκάμερες της Αθήνας κληρονομιά από το 2004 - είναι μερικά από τα «καλά και αναγκαία» των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πολεμική επιχείρηση θυμίζουν τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο
Πολεμική επιχείρηση θυμίζουν τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο
Ετσι και φέτος, το Λονδίνο δε θα μπορούσε να μείνει έξω από το χορό. Παρά τα όποια προβλήματα φαίνεται να έχουν προκύψει με την εταιρεία σεκιούριτι που είχε αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλειας των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, το σίγουρο είναι ότι στο Λονδίνο εδώ και κάποιες ημέρες και μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα στηθεί μια ολόκληρη αλλά συνάμα και πανάκριβη πολεμική επιχείρηση. Σεκιουριτάδες, μυστικοί πράκτορες εγχώριοι και ...εισαγωγής, όργιο φακελώματος, αλλά και απόβαση επαγγελματιών στρατιωτών, συστοιχίες πυραύλων, πολεμικά αεροπλάνα ακόμα και πλοία που θα σταθμεύσουν στον Τάμεση συνθέτουν το σκηνικό πολέμου που έχει στηθεί στην αγγλική πρωτεύουσα με αφορμή τη φετινή διοργάνωση.

Μπάχαλο με τους σεκιούριτι

Σε ένα ατελείωτο μπάχαλο, παρά τα λεφτά που έχουν ξοδευτεί (με το λογαριασμό φυσικά να μεταβιβάζεται μελλοντικά στους πολίτες της Αγγλία) έχει εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα η ιστορία με τις εταιρείες σεκιούριτι που είχαν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης ασφάλειας της διοργάνωσης.

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων ξόδεψε περισσότερες από 550 εκατ. λίρες Αγγλίας (περίπου 700 εκατ. ευρώ) σε δύο εταιρείες σεκιούριτι για τον έλεγχο των Αγώνων. Ομως φαίνεται πως η μία εξ αυτών, η οποία είχε και τη μερίδα του λέοντος, δεν μπόρεσε να έχει έτοιμους και εκπαιδευμένους 10.000 άνδρες και γυναίκες όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο των 300 εκατ. λιρών (380 εκατ. ευρώ), δημιουργώντας έναν έντονο πονοκέφαλο στη βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις στρατός και σεκιούριτι θα έφταναν σε αριθμό τις 23.500 δυναμικό, εκ των οποίων οι 13.500 θα ήταν στρατιωτικό προσωπικό. Oμως, μόλις δύο βδομάδες πριν από την τελετή έναρξης αποφασίστηκε ο αριθμός των στρατιωτών να αυξηθεί κατά 3.500 άνδρες, για να φυλάξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις 30 εγκαταστάσεις των Αγώνων, τα 70 «μη αγωνιστικά» κτίρια, αλλά και γενικότερα την πόλη με κύριο φόβο την αποτροπή κάποιας τρομοκρατικής ενέργειας. Αύξηση θα υπάρχει και στις δυνάμεις από τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας.

Μια κίνηση που σαφώς έχει φέρει αναστάτωση στη βρετανική κοινωνία όχι απαραίτητα για τον αριθμό των στρατιωτών που θα χρησιμοποιηθούν (οι οποίοι δεν είναι κληρωτοί, αλλά ουσιαστικά επαγγελματίες), αλλά για το γεγονός πως παρά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν, θα πρέπει να δοθούν κι άλλα από τον κρατικό κορβανά, για να καλυφθούν οι απαιτήσεις.

Πανάκριβο σκηνικό ....«D DAY»

Πέρα όμως από τους σεκιούριτι και τα όσα στραβά και ανάποδα έγιναν, εκεί που φαίνεται τα πράγματα να πήγαν μέχρις στιγμής ρολόι είναι στους τομείς της ασφάλειας που ανέλαβαν εξ ολοκλήρου δυνάμεις του Στρατού, της Αστυνομίας, αλλά ακόμα και της αντικατασκοπίας της χώρας. Εκεί όχι μόνο δεν έχουν υπάρξει προβλήματα, αλλά αντίθετα τα πάντα μοιάζουν έτοιμα για το σκηνικό τύπου «D DAY» του Λονδίνου που θα παιχθεί τις επόμενες μέρες.

Για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχει αναπτυχθεί ένας μηχανισμός ασφάλειας πρωτοφανής για τη χώρα σε περίοδο ειρήνης, που πρόκειται να μετατρέψει τη βρετανική πρωτεύουσα σε πραγματικό φρούριο, που θα προστατεύεται από ένα πολεμικό πλοίο στον Τάμεση και συστοιχίες πυραύλων στις σκεπές των κτιρίων. Πάνω από 40.000 στελέχη του στρατού και πολίτες θα βρίσκονται σε επιφυλακή, επικουρούμενοι από έναν εντυπωσιακό μηχανισμό πληροφόρησης, για να φρουρούν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τους αθλητές και τα εκατομμύρια των επισκεπτών που θα εισρεύσουν στο Λονδίνο. Το μεγαλύτερο τμήμα του μηχανισμού των 40.000 στελεχών αποτελούν οι 13.500 στρατιώτες από τα τρία όπλα - αριθμός μεγαλύτερος από τους 9.500 οπλίτες του εκστρατευτικού σώματος στο Αφγανιστάν - ενώ σε 12.500 στελέχη θα ανέρχεται ο αριθμός των αστυνομικών που θα περιπολούν σε καθημερινή βάση.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία αντικατασκοπίας ΜΙ5 δε μένει αμέτοχη, αφού θα διαθέσει 3.800 στελέχη της, καθώς έχουν ακυρωθεί όλες οι καλοκαιρινές άδειες. Εκτός της ετοιμότητας στους αγώνες, οι Βρετανοί μυστικοί πράκτορες έχουν επιφορτιστεί με την εξέταση των προσωπικών φακέλων των σχεδόν 500.000 αθλητών, προπονητών, μελών αποστολών και ανδρών ασφαλείας, δημοσιογράφων και άλλων αιτούντων τουριστικής βίζας από τις περίπου 200 χώρες που θα συμμετάσχουν. Ο εντυπωσιακός αυτός μηχανισμός, που θα στοιχίσει 662 εκατ. ευρώ (553 εκατ. λίρες) έχει σχεδιασθεί για να αντιμετωπίσει μια ευρεία γκάμα υποθέσεων, από τη δράση ενός ατόμου έως μίας εκτεταμένης ηλεκτρονικής επίθεσης, με ενδιάμεσα ενδεχόμενα την αντιμετώπιση διαδηλώσεων, ταραχών, μιας βλάβης στο δίκτυο μετακινήσεων, ακόμη και την ακραία περίπτωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο φόβος του πλήθους

Και βέβαια εκτός του ...πιθανού εξωτερικού εχθρού από ένα τέτοιο σκηνικό δε θα μπορούσε να μείνει έξω από το σχεδιασμό και ο φόβος για έναν πιθανό εσωτερικό εχθρό!!! Αυτός έχει να κάνει με την παρακολούθηση και τον έλεγχο των χιλιάδων τουριστών και θεατών των Ολυμπιακών Αγώνων που θα βρεθούν στην αγγλική πρωτεύουσα τις επόμενες μέρες. Το κύριο βάρος αυτής της επιχείρησης πέφτει στις αστυνομικές και αντίστοιχες μητροπολιτικές δυνάμεις. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη πλευρά της επιχείρησης, πρόσφατα εγκρίθηκε νέο κονδύλι περίπου 23 εκ. ευρώ για μέτρα που αφορούν τον έλεγχο και διαχείριση του πλήθους. Και μπορεί οι διοργανωτές να πρόταξαν όσον αφορά το νέο κονδύλι το θέμα της παροχής υπηρεσιών (π.χ. πληροφορίες κ.τ.λ.) για τους τουρίστες ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα πάει σε νέα ιδιαίτερα μέτρα που θα έχουν σκοπό τον καλύτερο έλεγχο του πλήθους.


ΜΠ. ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ