Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Συναντήσεις στην Αθήνα με BP για το αζέρικο αέριο

Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει να κυνηγά το «όνειρο» του ενεργειακού κόμβου για λογαριασμό των ενεργειακών συμφερόντων που διεκδικούν κέρδη από τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε χτες τις ευθύνες που του... αναλογούν στην υπόθεση των αγωγών, καθώς ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ. Μανιάτης, πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ, συναντήθηκε - κατόπιν συνεννόησης με τα υπουργεία ΠΕΚΑ και Εξωτερικών, όπως υποστηρίζει - με εκπροσώπους της πετρελαϊκής εταιρείας BP στην Αθήνα. Η συνάντηση είχε σχέση με το «Νότιο Διάδρομο» μεταφοράς του αζέρικου αερίου και την πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό που θα επιλεχθεί να το μεταφέρει στην Ευρώπη.

Η BP είναι βασικός μέτοχος στο κοίτασμα φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ ΙΙ» του Αζερμπαϊτζάν. Από αυτό το κοίτασμα διεκδικούσαν τροφοδότηση 4 υπό σχεδίαση αγωγοί, μεταξύ των οποίων ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI), ο «Nabucco West» και ο «TAP» (Trans Adriatic Pipeline), ο οποίος αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες επιλογής, αν και η απόφαση θα ληφθεί αργότερα. Στο συγκεκριμένο αγωγό συμμετέχουν: η ελβετική EGL (42,5%), η νορβηγική «Statoil» (42,5%) και η γερμανική «E.ON Ruhrgas» (15%).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της... κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στη συνάντηση του Γ. Μανιάτη με τον αντιπρόεδρο της BP Α. Κουκ, υπεύθυνο του σχεδίου «Σαχ Ντενίζ», και τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Τ. Μπάλντγουιν, υπεύθυνο πολιτικών υποθέσεων, περιγράφηκε η ελληνική θέση για: Την αναγκαιότητα επίλυσης βασικών γεωπολιτικών προβλημάτων που τίθενται από τη συγκεκριμένη επιλογή. Τη συμμετοχή ελληνικής εταιρείας στο κονσόρτσιουμ. Την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο. Τις προοπτικές επιλογής του «TAP» σε σύγκριση με τον «Nabucco West».

Η BP δήλωσε ότι τα θέματα έγιναν «απολύτως κατανοητά» και συμφώνησε να υπάρξουν νέες επαφές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ