Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Γ. ΧΑΝ
Δεν αλλάζουν στόχοι και συμφωνίες

Αισιόδοξος για την πορεία υλοποίησης της πολιτικής της ΕΕ και της τρόικας εμφανίστηκε χτες ο Επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική Γ. Χαν, δηλώνοντας ότι οι υπουργοί που συνάντησε του έδωσαν την εντύπωση ότι είναι «απόλυτα αφοσιωμένοι στο έργο τους». Προανήγγειλε μάλιστα ένα «θερμό καλοκαίρι», λόγω του ...«όγκου δουλειάς». Οσο για το ενδεχόμενο παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι δεν θέλει να το σχολιάσει, ωστόσο σημείωσε ότι παρότι η ΕΕ δείχνει ευελιξία και διάθεση να συζητά τα διάφορα θέματα, «είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα από τους στόχους και τις συμφωνίες».

Τα θέματα που θέλησε να προωθήσει εκ μέρους της Κομισιόν στην 7η(!) επίσκεψή του στην Ελλάδα, από τότε που ανέλαβε τη θέση του, είναι: η διαμόρφωση «φιλικού» προς τις επιχειρήσεις κλίματος, οι αυτοκινητόδρομοι, το κτηματολόγιο, η πορεία των 181 «έργων προτεραιότητας» προϋπολογισμού 11 δισ. ευρώ. Στις συναντήσεις του μίλησε και για τη διαχείριση απορριμμάτων, την αξιοποίηση του Κοινωνικού Ταμείου, την ολοκλήρωση παλιών προγραμμάτων ώστε να μη χρειαστεί να γίνει επιστροφή πόρων στην ΕΕ.

Από την τοποθέτηση του Επιτρόπου έγινε φανερό ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι σε «καλά χέρια». Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να απλοποιήσει τις διαδικασίες για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά ακόμη περισσότερο να λύσει ζητήματα συναρμοδιότητας μέσα και ανάμεσα στα υπουργεία. «Υπάρχει σύγχυση ευθυνών», είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που κάνει τους «επενδυτές να διστάζουν». Αλλά ακόμη και την «εντυπωσιακή υπόθεση» του κτηματολογίου συσχέτισε με τις επενδύσεις, επειδή - όπως είπε - αυτές βοηθιούνται εάν είναι ξεκαθαρισμένη η ιδιοκτησία της γης!

Ο Επίτροπος έθεσε και ζήτημα «απλοποίησης» των Δικαστικών διαδικασιών, αλλά και της φορολόγησης των επιχειρήσεων, ζητήματα στα οποία επανέρχονται διαρκώς, τόσο η τρόικα, όσο και οι επιχειρηματικοί φορείς. Σε Ερώτηση για τον κίνδυνο το επόμενο ΕΣΠΑ να μην αντιστοιχεί με τις ανάγκες της χώρας εάν υπολογιστεί με στοιχεία των ετών όπου η κρίση δεν είχε εκδηλωθεί, είπε ότι το ύψος του θα εξαρτηθεί από την κατάταξη των Περιφερειών στη βάση των στοιχείων 2007- 2009 και τη γενική κατάταξη της χώρας βάσει των στοιχείων για τα χρόνια 2008 - 2010. Αυτό, είπε, ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ και υπάρχουν κάποιες με διψήφιο ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ. Εξάλλου, τα στοιχεία αυτά αποτελούν τη βάση της διαπραγμάτευσης. Πρόσθεσε ότι δεν αναμένεται να εφαρμοστεί ξανά η μέθοδος της κάλυψης κατά 95% του ύψους συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων, αλλά θα διαμορφωθεί στο 85%.

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, λέγοντας ότι πιστεύει πως τα όποια προβλήματα στη χρηματοδότηση θα λυθούν κατά την επίσκεψη του προέδρου της την ερχόμενη βδομάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη διαπραγμάτευση με τα αρπαγμένα από το λαό λάφυρα(2014-08-29 00:00:00.0)
Με μοιρασμένους ρόλους υπηρετούν το ίδιο σχέδιο(2013-09-05 00:00:00.0)
Αποκλειστικό κριτήριο τα συμφέροντα των τραπεζών(2012-10-20 00:00:00.0)
«Διαδικαστικό πρόβλημα» τα εργασιακά δικαιώματα!(2012-10-20 00:00:00.0)
Στο απόγειο η επίθεση μέχρι τα τέλη Οκτώβρη(2012-09-15 00:00:00.0)
Με καρότο και μαστίγιο για να περάσουν τα μέτρα(2010-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ