Παρασκευή 13 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Στρώνει το έδαφος για τα επόμενα μέτρα

Διαπιστώνει «καθυστερήσεις» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα

«Καθυστερήσεις» σε διαφόρους τομείς του ελληνικού προγράμματος, διαπιστώνει το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ που επέστρεψε χτες στην Ουάσιγκτον, στρώνοντας επί της ουσίας το έδαφος για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε ακόμα ότι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου δεν περιλαμβάνει αλλαγές στους στόχους της αντιλαϊκής συμφωνίας, αλλά αντίθετα προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή της. «Η βάση για την αναδιαπραγμάτευση θα είναι οι στόχοι που ήδη έχουν τεθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 24 Ιούλη για να συνεχίσουν τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, η τρόικα διαπιστώνει ικανοποιητική εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ιρλανδία, αλλά προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους και το 2013 θα παραμείνει αδύναμη. Τα οικονομικά στοιχεία για την Ιρλανδία δείχνουν ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 1,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά την αναιμική ανάπτυξη που σημείωσε πέρυσι.

Μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί, γεγονός που αποτελεί πηγή ανησυχίας, αναφέρει από την πλευρά του ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών) στη μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου. «Μία τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε μαζική εκροή κεφαλαίων από τη χώρα και θα κατέληγε στη χρεοκοπία της με αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα στην Ευρωζώνη και πέραν αυτής», αναφέρει η ίδια έκθεση.

Η έκθεση προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για το πετρέλαιο θα επιβραδυνθεί σε σχέση με ένα ήδη εξασθενημένο επίπεδο το 2012, εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη, της παραπαίουσας οικονομικής ανάκαμψης στην Αμερική και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές. Ο ΟΠΕΚ άφησε την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εφέτος αμετάβλητη στα 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα και εκτίμησε ότι η αύξηση της ζήτησης το 2013, θα περιορισθεί στα 0,82 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τέλος, βαρύτατες συνέπειες για τη γερμανική οικονομία θα είχε πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοδοτικών Ενώσεων της Γερμανίας, δείχνοντας πως στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στην ΕΕ, ανάλογα με τα επιμέρους συμφέροντα κάθε μερίδας της αστικής τάξης. Οι γερμανικές βιομηχανίες, ανέφερε, υποστηρίζουν την πολιτική της καγκελαρίας για τη σωτηρία της Ευρωζώνης.

Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο πρόεδρος της BMW, που αξιολόγησε στην εφημερίδα τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου της ΕΕ «ως μέρος της λύσης». «Σε περίπτωση επιστροφής στο μάρκο, η Γερμανία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με ισχυρή ανατίμηση, που θα εξάλειφε το εξαγωγικό θαύμα», δήλωσε ο ίδιος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταγωνισμοί με ...ουρά για το πετρέλαιο(2020-03-11 00:00:00.0)
«Το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, παρά τη στάση των ΗΠΑ»(2018-11-13 00:00:00.0)
Το πετρέλαιο ακριβαίνει(2010-04-18 00:00:00.0)
Αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής(2004-06-04 00:00:00.0)
Ομόφωνη μείωση της ημερήσιας εξαγωγής(2002-12-13 00:00:00.0)
Διπλάσια η τιμή του(2000-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ