Παρασκευή 13 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Αντιλαϊκή επιτάχυνση με άλλοθι την αναδιαπραγμάτευση

Προπαγανδίζουν την αναγκαιότητα να γονατίσει ο λαός, προκειμένου στη συνέχεια να διαβουλευθούν με τους δανειστές!

Τον κουρνιαχτό περί επαναδιαπραγμάτευσης συντηρεί η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και την ίδια στιγμή δίνει όλες τις δυνάμεις για να εφαρμοστεί το σύνολο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και εταίρους.

Οι τρεις κυβερνητικοί συνεταίροι θεωρούν αδιαπραγμάτευτη την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, δηλαδή την υλοποίηση του συνόλου των πρόσθετων μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτη, προβάλλοντας μάλιστα το εξοργιστικό επιχείρημα ότι «αν υλοποιηθούν πλήρως δεν θα απαιτηθεί η λήψη νέων πρόσθετων μέτρων» (!).

Πίσω από το προπέτασμα καπνού που δημιουργεί με το παραμύθι της επαναδιαπραγμάτευσης και των λεγόμενων «ισοδύναμων μέτρων», το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει πυρετωδώς τα συγκεκριμένα μέτρα για την άγρια σφαγή των κοινωνικών δαπανών, την ταχεία υλοποίηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, που ισοπεδώνουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

«Το πρώτο που πρέπει να ξανακερδίσουμε, είναι η αξιοπιστία μας. Διότι, κακά τα ψέματα, το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν ακόμη οι αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία από την προηγούμενη Βουλή, σίγουρα έχει οδηγήσει σε απώλεια της αξιοπιστίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, επιβεβαιώνοντας ότι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πλήρης υλοποίηση των μέτρων, που βουλιάζουν πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση το λαό.

Αιχμή του δόρατος αποτελούν οι ιδιωτικοποιήσεις, μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιδιώκει «να αλλάξουμε το κλίμα στην οικονομία», όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος. Ο ίδιος απέφυγε να επαναλάβει τη δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, δηλώνοντας «δεν μπορώ να πω τίποτα παραπάνω αυτή τη στιγμή», ενώ «γείωσε» και τις προσδοκίες που η κυβέρνηση καλλιεργεί για τα «ισοδύναμα μέτρα», προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μην περικοπούν τα «ειδικά μισθολόγια», παραπέμποντας στην τρόικα, στην οποία όπως είπε «έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις».

Απόλυτη ευθυγράμμιση

Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ζήτησε (στον «Real fm») «επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική χώρα, μια οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο ανοιχτή, που δίνει περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά της», εννοώντας βέβαια τις διαρθρωτικές αλλαγές που καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα και κάνουν πιο φτηνή την εργατική δύναμη για χάρη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεδομένη θεωρεί επίσης την υλοποίηση των άγριων μέτρων λιτότητας και περικοπής των κοινωνικών δαπανών. «Πρέπει να προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση του ελλείμματος και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης είπε ότι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη, ενώ μέχρι τότε η κυβέρνηση θα υλοποιήσει όλα τα αναγκαία αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να ενισχύσει τάχα τη διαπραγματευτική θέση της! «Προωθείται η αναδιαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τους επαχθείς όρους, όχι με την έννοια της παραμονής στις καλένδες, αλλά περί το μήνα Σεπτέμβριο», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι «τότε αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί η συζήτηση αυτή ενόψει μιας σειράς ζητημάτων που έχουν σχέση, όχι μόνο με την Ευρώπη και την Ελλάδα, αλλά συνολικότερα».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το Σεπτέμβρη «θα εφαρμοστεί το σχέδιο που προβλέπει την απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών για την ανακεφαλαιωτική διαδικασία που θα επιτρέψει την περαιτέρω χρηματοδότηση, δηλαδή τη ρευστότητα της αγοράς».

Η προπαγάνδα περί επαναδιαπραγμάτευσης συντηρείται και με ιδέες για συγκρότηση «εθνικής ομάδας» και κοινές επισκέψεις των τριών αρχηγών στο εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί στο εξωτερικό για διαβουλεύσεις, μαζί με τους Βενιζέλο και Κουβέλη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, στο περιθώριο της ορκωμοσίας του νέου υφυπουργού Οικονομικών Ν. Παναγιωτόπουλου, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Εχουμε αυτή τη δυνατότητα. Αν θελήσουμε θα το κάνουμε. Δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα».

Ο πρωθυπουργός αποτίμησε θετικά την προχτεσινή σύσκεψη με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, η οποία θα επαναληφθεί στα μέσα της επόμενης βδομάδας για να εξειδικευθούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την «επαναφορά του προγράμματος σε σωστή τροχιά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ