Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Αυθάδης»... πυρετός

Τον αφθώδη πυρετό «ανέβασαν ψηλά» αυτό το διάστημα τα ΜΜΕ και οι μηχανισμοί των πολυεθνικών της ΕΕ, επιχειρώντας να προκαλέσουν άλλη μια «εστία τυφλού πανικού» στους καταναλωτές. Πίσω όμως κι από αυτό το νέο θόρυβο, φαίνεται να κρύβεται πάλι η ανυπαρξία ελέγχων και η εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών επιδιώξεων των αντικρουόμενων συμφερόντων των πολυεθνικών. Ο αφθώδης πυρετός μπήκε με την ασιατική του μορφή στη Μ. Βρετανία και «περπάτησε» ανεξέλεγκτα, όπως δείχνουν τα πράγματα, μέσα από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και σε άλλες βόρειες χώρες της ΕΕ. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως αποτέλεσε πάντως μια πρώτης τάξης ευκαιρία να γίνει ντόρος, ώστε να περάσει σε δεύτερη μοίρα το πρόβλημα των «τρελών αγελάδων» και ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες που βαραίνουν τα επιτελεία και τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Με άλλα λόγια, τα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε μηρυκαστικά και χοιρινά χρησιμοποιούνται για να μετατοπιστεί, πιο «ανώδυνα» για τις πολυεθνικές, το ενδιαφέρον και η ανησυχία των καταναλωτών για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών. Στην κατεύθυνση αυτή σκοπίμως δεν αναφέρεται καθόλου ή περνάει στα ψιλά ότι ο αφθώδης πυρετός δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, ακόμα κι αν καταναλώσει προϊόντα και παράγωγα των άρρωστων ζώων.

Βέβαια, στους καταναλωτές έχει ενταθεί η αγωνία και καχυποψία και έχουν οδηγηθεί σε σημείο που να μην ξέρουν πλέον τι να φάνε κι από πού να προφυλαχτούν. Ομως στην κατεύθυνση της παραγωγής υγιεινών ζωοκομικών προϊόντων, της εντατικοποίησης των ελέγχων και της προστασίας της υγείας των καταναλωτών και των ζώων δεν έγινε και δε γίνεται τίποτα επί της ουσίας, από τους ιθύνοντες της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το μόνο που γίνεται είναι: Να μεθοδεύεται η επικράτηση ενός κλίματος μοιρολατρικής αποδοχής της ιδέας πως όλα βρώμικα, άρρωστα και ανθυγιεινά είναι, ώστε να συμβιβαστούν οι καταναλωτές με τον τροφοτρόμο που επιβάλλουν οι πολυεθνικές.

Πάντως, για λόγους λαϊκής κατανάλωσης και αποπροσανατολισμού - όπως συνέβη και με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών - δημιουργείται η αίσθηση ότι ο αφθώδης πυρετός αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στα πλαίσια της ΕΕ με τη μαζική σφαγή δεκάδων χιλιάδων ζώων και την αποτέφρωσή τους. Και για να μάθουν οι καταναλωτές ότι ο αφθώδης πυρετός δεν κάνει ταξικές διακρίσεις... έγινε γνωστό μάλιστα ότι βρέθηκαν κρούσματα και σε ζώα μιας φάρμας του πρίγκιπα Καρόλου της Αγγλίας. Η κοροϊδία όμως σε βάρος των καταναλωτών εξακολουθεί να είναι πέρα για πέρα ταξική και πάντα σε όφελος των συμφερόντων των πολυεθνικών!


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ