Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ελλειμματική θέλει η ΕΕ την εγχώρια παραγωγή

Οι παρεμβάσεις του Θ. Ράτσικα και του γεωπόνου Ι. Μουρεχίνη

Στην εισήγησή του για την αιγοπροβατοτροφία ο Θ. Ράτσικας αναφέρθηκε στη μείωση των ρυθμών παραγωγής. Η δυσμενής για τη χώρα μας εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ποσοστώσεων και της κατάργησης της παρέμβασης, της αύξησης των προστίμων συνυπευθυνότητας και της μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η προβαλλόμενη λύση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ δε δίνει κάποια διέξοδο καθώς από το σύνολο των κονδυλίων θα διατεθούν για τη γεωργία μόνο το 11% από 18% στο Α΄ και 13% στο Β΄ ΚΠΣ.

Ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος των πόρων που θα διατεθεί στα επόμενα χρόνια δεν προορίζεται για αναπτυξιακά έργα. Το 45% θα κατευθυνθεί σε πρόωρες συντάξεις και εξισωτικές αποζημιώσεις. Το ποσό που απομένει καρπώνονται οι επιτήδειοι εμποροβιομήχανοι και όχι οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι αγρότες.

Η Ηπειρος και ειδικά ο Νομός Ιωαννίνων έχουν πολλές δυνατότητες της παραγωγής αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και κτηνοτροφικών φυτών. Ομως η αξιοποίηση των βοσκοτόπων είναι ανεπαρκής και τα έργα υποδομής - σπορά κτηνοτροφικών φυτών, εκχερσώσεις, λιπάνσεις κλπ. - δε χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης που θα διαμορφωθούν με κατάλληλα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ανθρώπων και ζώων στους βοσκότοπους. Πρέπει ταυτόχρονα να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στην κτηνοτροφία γιατί αν επεκταθεί η καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών χωρίς να υπάρξει ανάλογη ζήτηση, τότε η προσπάθεια θα αποτύχει. Οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο της ΕΕ και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Η ΕΕ θέλει την Ελλάδα αγορά των δικών της αποθεμάτων, που τις περισσότερες φορές είναι και επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.

Παρ' ότι η ΕΕ είναι ελλειμματική σε αιγοπρόβειο κρέας, φρόντισε να καλύψει τα ελλείμματά της από τρίτες χώρες στο πλαίσιο της GATT και των συμφωνιών σύνδεσης με τις χώρες της Αν. Ευρώπης. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αυτάρκεια της χώρας μας έπεσε από το 92% το 1980 σε 80% το 1998, με τάση για περαιτέρω μείωση.

Από το 1981 με την είσοδο της χώρας στην ΕΕ σημειώνεται δραστική ανακοπή στην αύξηση της παραγωγής, τόσο για αιγοπρόβειο κρέας όσο και για το γάλα. Αρνητικό ρόλο για την αιγοπροβατοτροφία έχει και η κατάργηση των εθνικών επιδοτήσεων στις ζωοτροφές με το κλείσιμο της ΚΥΔΕΠ και άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων. Ταυτόχρονα το αγροτικό ισοζύγιο της χώρας παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση: Το 1981 ήταν θετικό (3,2 δισ. δρχ.) για να γίνει αρνητικό μετά την ένταξη στην ΕΟΚ και να φθάσει σε 114 δισ. δρχ., στην εξαετία 1986-1992.

Ο γεωπόνος Ι. Μουρεχίνης παρέθεσε τα στοιχεία, που αφορούν την ελλειμματικότητα της εγχώριας παραγωγής που για το βόειο κρέας φθάνει σε 70%. Η παραγωγή γάλακτος είναι 750 χιλιάδες τόνοι το χρόνο και οι ανάγκες της χώρας υπολογίζονται σε 1,1 εκατ. τόνους. Την ίδια ώρα η ΕΕ επιβάλλει ποσόστωση 675.000 τόνων με αποτέλεσμα να επιβάλλονται βαριά πρόστιμα συνυπευθυνότητας στη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας. Οχι μόνο δε μας επιτρέπεται να παράγουμε για την κάλυψη των αναγκών μας, αλλά πληρώνουμε και πρόστιμα, γεγονός που απαγορεύει οποιαδήποτε ανάπτυξη. Τα μικρά νοικοκυριά εξαφανίζονται, το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο και οι τιμές του γάλακτος πεσμένες.

Σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές, με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια στις αγελάδες, τις διοξίνες, τις ορμόνες κλπ. αποδείχτηκε ότι βασικό κριτήριο παραγωγής είναι το κέρδος. Η χρησιμοποίηση ζωικών υποπροϊόντων που προκάλεσαν τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια έγινε προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να αυξηθούν τα κέρδη των μεγάλων κτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Η αντικατάσταση των κρεατάλευρων με προϊόντα μεταλλαγμένης σόγιας εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών και ταυτόχρονα θα διαιωνίσει την εξάρτηση της κτηνοτροφίας μας από τις ξένες πολυεθνικές.

Στη χοιροτροφία το έλλειμμα της χώρας φτάνει το 40% με αποτέλεσμα οι ανάγκες της να καλύπτονται με εισαγωγές, από χώρες με έντονο πρόβλημα μόλυνσης και άλλων παθήσεων. Οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις του Ν. Ιωαννίνων μειώθηκαν κατά 17,7%, όπως και τα μικρά νοικοκυριά. Οι λόγοι είναι το υψηλό κόστος στις ζωοτροφές, οι χαμηλές τιμές παραγωγού, τα πανωτόκια που επιβάλλει η ΑΤΕ καθώς και η έλλειψη κρατικής βοήθειας και επιστημονικού προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ