Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Εντείνονται περιφερειακοί διαγκωνισμοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ-ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Οι αμερικανικές πιέσεις απέδωσαν και έκθεση του ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, (ΟΕΑ-OAS), Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα προς το Μόνιμο Συμβούλιο ήταν απορριπτική ως προς την αποπομπή της Παραγουάης από τον Οργανισμό, μετά την «καθαίρεση», ορθότερα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στις 22 Ιούνη εναντίον του προέδρου της χώρας, Φερνάντο Λούγκο.

Σύμφωνα με τον Ινσούλσα, η εκδίωξη της Παραγουάης θα δημιουργήσει «διχασμό» και θα οδηγήσει σε «μάταιο πόνο» το λαό της χώρας... «Η αποπομπή από τον ΟΕΑ θα επιφέρει σοβαρές οικονομικές επιπλοκές για τη χώρα, δεδομένων των άμεσων επιπτώσεων που είχαν οι αποφάσεις τις οποίες έλαβαν οι άλλοι θεσμοί της Νότιας Αμερικής», υποστήριξε ο Ινσούλσα, ο οποίος ήταν και επικεφαλής της διερευνητικής διήμερης αποστολής στην Παραγουάη την προηγούμενη βδομάδα, κατά την έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού. Τέλος, ο Ινσούλσα ζήτησε τη σύσταση της επιτροπής που θα προωθήσει το διάλογο στη χώρα και θα παρακολουθήσει τη διαδικασία η οποία θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών, στις 23 Απριλίου 2013.

Στο μεταξύ στην Παραγουάη οι λαϊκές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται, με τους φοιτητές και τους νέους να παίρνουν τη σκυτάλη και να διαδηλώνουν εναντίον της πραξικοπηματικής κυβέρνησης υπό τον πρώην αντιπρόεδρο Φεντερίκο Φράνκο. Την ίδια στιγμή το Μέτωπο Αντίστασης Guasu κατήγγειλε την προσπάθεια καταστολής και φίμωσης των ΜΜΕ ειδικά των δημόσιων μέσων που τελούν υπό κατάληψη από δημοσιογράφους και λαϊκές οργανώσεις. Από την άλλη πλευρά το εγχώριο κεφάλαιο της Παραγουάης, συνεχίζει να συντηρεί τις εντάσεις που πυροδοτούν οι υφιστάμενες αντιθέσεις εντός της Κοινής Αγοράς του Νότου-Mercosur. Είναι σημαντικό για τη χώρα να στρέψει το βλέμμα της και να δημιουργήσει δεσμούς και σχέσεις εκτός του Mercosur δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Παραγουάης, Εντουάρδο Φιλίππο.

«Η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη δεν είναι οι μόνες επιλογές της Παραγουάης» τόνισε ο Φιλίππο και υπογράμμισε τις ευοίωνες προοπτικές που διανοίγονται με τη νεόκοπη «Συμμαχία του Ειρηνικού», συμμαχία ουσιαστικά υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, και στην οποία συμμετέχουν η Κολομβία, το Περού, η Χιλή, το Μεξικό και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, «χώρες με τις οποίες άμεσα μπορούμε να αρχίσουμε εμπορικές διαπραγματεύσεις».

Οι αντιθέσεις ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο στα πλαίσια του Mercosur αλλά και εντός των χωρών. Ετσι μετά την Βραζιλία και το πυρ ομαδόν της εγχώριας ολιγαρχίας εναντίον της απόφασης αποπομπής της Παραγουάης και της έγκρισης της ένταξης της Βενεζουέλας, στην Ουρουγουάη η κυβέρνηση «τρίζει» καθώς η σύγκρουση μεταξύ του προέδρου Χοσέ Πέπε Μουχίκα και του αντιπροέδρου Ντανίλο Αστόρι με επίκεντρο την Παραγουάη, συνεχίζεται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ