Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΟΣ
Επίσκεψη Κλίντον

ΒΙΕΝΤΙΑΝ.--

Στο Λάος βρέθηκε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, σε μία επίσκεψη, η οποία χαρακτηρίστηκε «ιστορική», προκαλώντας σειρά ερωτηματικών για τον πραγματικό σκοπό της. Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, τα τελευταία 57 χρόνια και η ατζέντα αφορούσε κυρίως τους οικονομικούς δεσμούς Λάος - ΗΠΑ, οι οποίοι επί του παρόντος περιορίζονται σε αμερικανικά κονδύλια για τον καθαρισμό εκτάσεων από βόμβες που έριξαν την περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ και δεν έχουν εκραγεί. Λάος και ΗΠΑ μέχρι σήμερα δεν έχουν σχέσεις, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη επίσκεψη να είναι αφετηρία για υποθέσεις, που αφορούν την πρόθεση διείσδυσης των ΗΠΑ και στη συγκεκριμένη χώρα.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, μετά το Λάος θα μεταβεί στην Καμπότζη, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ενωσης Χωρών Νοτιανατολικής Ασίας (ASEAN), με την περιοδεία της στις Ασιατικές χώρες, να επιβεβαιώνει την εντεινόμενη προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να προωθήσει τα συμφέροντα στην περιοχή. Η Χ. Κλίντον από την επίσκεψή της στη Μογγολία στις αρχές της βδομάδας, σημείωνε ότι πλέον οι ΗΠΑ στρέφουν το ενδιαφέρον τους, οικονομικό, στρατηγικό, διπλωματικό, στην περιοχή της Ασίας.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να πάρουν θέση στη Σύνοδο του ASEAN όσον αφορά τη διαμάχη της Κίνας με άλλες χώρες για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μία περιοχή εξαιρετικού στρατηγικού, εμπορικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος. Η Χ. Κλίντον έχει επανειλημμένα απαιτήσει πρόοδο όσον αφορά τη συγκεκριμένη διαμάχη, τονίζοντας ιδιαίτερα τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινήσεις των ΗΠΑ για συμμαχίες απέναντι στην «επιθετικότητα» της Κίνας (2021-07-15 00:00:00.0)
Χίλαρι Κλίντον (2012-09-09 00:00:00.0)
Ρητορική «στήριξη» από την Κλίντον (2012-09-07 00:00:00.0)
Πιέσεις Κλίντον που βλέπουν προς Κίνα (2012-09-04 00:00:00.0)
Προωθώντας ένα «αντίβαρο» στην Κίνα (2011-07-21 00:00:00.0)
Νέες «προειδοποιήσεις» Χ. Κλίντον (2009-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ