Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Ενας χρόνος μετά τη φονική έκρηξη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε χτες από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, στην Κύπρο, που είχε σαν αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Τα 98 κοντέινερ, που έγιναν αιτία της έκρηξης ήταν το φορτίο του πλοίου «Μόντσιεγκορσκ», ρωσικών συμφερόντων με κυπριακή σημαία, το οποίο είχε ναυλωθεί από τις κρατικές ναυτιλιακές γραμμές του Ιράν για τη μεταφορά φορτίου από το ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στην Ταρτούς της Συρίας. Οπως αποκαλύφθηκε σε δημοσιεύματα, σύμφωνα και με πληροφορίες που δημοσιοποίησε το «Wikileaks», το πλοίο ελέγχθηκε από το αμερικανικό ναυτικό και ξεκίνησαν ασφυκτικές πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει δράση και να το σταματήσει.

Η έκρηξη είχε σοβαρότατες συνέπειες στην κυπριακή οικονομία, οι οποίες έχουν αφήσει το στίγμα τους μέχρι σήμερα, με κυριότερη την καταστροφή του ηλεκτρικού σταθμού του Βασιλικού.

Χτες στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν των θυμάτων μνημόσυνα, πορείες και άλλες εκδηλώσεις, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη.

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε ότι η Πολιτεία έχει ήδη αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το τραγικό γεγονός, «έχει, στο πιο ψηλό επίπεδο απολογηθεί και δεν την αναιρεί ούτε ακυρώνει, οτιδήποτε», τονίζοντας ότι η εκμετάλλευση του πόνου και της θλίψης είναι ανήθικη και πρέπει να απορρίπτεται από όλους. Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, με τη δίκη να έχει ήδη αρχίσει στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ