Τετάρτη 11 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Διπλωματικός μαραθώνιος» ιμπεριαλιστών

Ο Ανάν μετά τη Δαμασκό σε Ιράν και Ιράκ, στη Μόσχα οι «αντιπολιτευόμενοι» τον Ασαντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να ενημερώσει, διά μέσου βιντεοδιάσκεψης, από τη Γενεύη τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις επαφές του σε Δαμασκό, Τεχεράνη και Βαγδάτη, ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Κόφι Ανάν, αφού συνάντησε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, στην Τεχεράνη, πραγματοποίησε επίσκεψη αστραπή στο γειτονικό Ιράκ, για να συζητήσει, κυρίως, το ζήτημα της Συρίας με τον πρωθυπουργό Μάλικι. Πληροφορίες για τη συνάντηση αυτή δεν είχαν γίνει γνωστές μέχρι αργά χτες βράδυ.

Ο Ανάν, σε συνέντευξη Τύπου με τον Σαλεχί, υποστήριξε ότι ο Σύρος πρόεδρος, με τον οποίο συναντήθηκε μία μέρα νωρίτερα, συναίνεσε στην προσέγγιση «βήμα το βήμα» στον τερματισμό της βίας, αρχής γενομένης από τις περιοχές εκείνες που σημαδεύονται από αιματοκύλισμα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης, επανέλαβε τη γνωστή θέση του, που «πλησιάζει» τις ρωσικές, ότι το Ιράν «είναι μέρος της λύσης» της κρίσης στη Συρία και ότι μπορεί «να παίξει θετικό ρόλο», ενώ προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες «άμεσα, τότε η κρίση θα διαχυθεί σε όλη την περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες».

Ο Σαλεχί επανέλαβε ότι η Τεχεράνη στηρίζει και θα στηρίξει τις προτάσεις Ανάν. Τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του συριακού λαού», αλλά συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με στρατιωτική επέμβαση» και επέρριψε μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κλιμάκωση «στην ωμή παρέμβαση ξένων δυνάμεων».

Στο μεταξύ στη Μόσχα, σήμερα, φθάνει ο νέος επικεφαλής του αντιπολιτευτικού Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, Κούρδος Αμπντέλ Μπάσετ Σάιντα για τις πρώτες, σε τόσο υψηλό επίπεδο, συζητήσεις με τη ρωσική διπλωματία. Το, ελεγχόμενο σε μεγάλο βαθμό από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», Συμβούλιο έσπευσε, πάντως, να εκδώσει ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται ότι «δεν συζητά τίποτε περί πολιτικής μετάβασης αν δεν προβλεφθεί αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία». Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με άλλη δύναμη της αντιπολίτευσης, την Εθνική Επιτροπή για τη Δημοκρατική Αλλαγή, που αποτελείται κυρίως από κοσμικά κόμματα. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, δήλωνε ότι η Μόσχα είναι «έτοιμη να φιλοξενήσει μια διευρυμένη σύνοδο της λεγόμενης «Ομάδας Δράσης» για τη Συρία που συνεδρίασε υπό τον Ανάν στη Γενεύη πριν από περίπου δέκα ημέρες» επιμένοντας ότι χώρες που ασκούν επιρροή στην περιοχή, όπως η Σ. Αραβία και το Ιράν, πρέπει να συμμετάσχουν.

Εντός Συρίας, συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ραστάν, ενώ επιβεβαιώθηκε ο θάνατος εργαζόμενου στην Ερυθρά Ημισέληνο από πυρά, εξέλιξη που προκάλεσε σωρεία καταγγελιών. Από την άλλη, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία 25.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο για ν' αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ανεργία, που φτάνει το 14,9% επισήμως.

Ενταση στα συρο-λιβανικά σύνορα

Ενισχύει την παρουσία του στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωσή του ο λιβανικός στρατός μετά από τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε σε μεθοριακό φυλάκιο τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, που ακολουθήθηκε από ρίψη όλμων στο λιβανικό έδαφος από τη Συρία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι. Το συριακό πρακτορείο SANA επιβεβαίωσε το συμβάν και μίλησε για αποτροπή «απόπειρας εισόδου τρομοκρατικών ομάδων στο συριακό έδαφος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ