Τετάρτη 11 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Επίσκεψη Αστον για στρατηγική συνεργασία με ΕΕ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Υπέρ της προώθησης μίας μεταξύ τους «παραδειγματικής» συνεργασίας τάχθηκαν με κοινό ανακοινωθέν χθες ΕΕ και Κίνα. Με την επίσκεψη της εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Πεκίνο, πραγματοποίησαν τον τρίτο γύρο στρατηγικού διαλόγου, στον οποίο πήρε μέρος και ο αρμόδιος Επίτροπος της Κίνας, για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ντάι Μπίνγκουο.

Εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, η Κίνα εκφράζει τη στήριξη της στην ΕΕ σε αυτό που ονομάζει «κρίση χρέους στην Ευρωζώνη». Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται επίσης ότι «η ΕΕ στηρίζει την ειρηνική ανάπτυξη της Κίνας, σεβόμενη την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», σημείο που προφανώς σχετίζεται με την Σύνοδο του ASEAN, στην οποία αναμένεται να θιγεί το ζήτημα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, που αποτελεί «μήλον της Εριδος» και για άλλες δυνάμεις.

Στην ατζέντα των συνομιλιών τέθηκαν και διεθνή θέματα, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς να οξύνονται. Κατά τη συνάντηση της Κ. Αστον με τον υπουργό Αμυνας της Κίνας, Λίανγκ Γκουάνγκλι, τη Δευτέρα, σημείωσαν την πρόθεση για ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ και Κίνας στον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας. Η συνεργασία Κίνας - ΕΕ με φόντο τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των δύο πλευρών, ενισχύει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών, με την Κ. Αστον να ισχυρίζεται ότι επίσης «διασφαλίζει τη διεθνή σταθερότητα και ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ