Τετάρτη 11 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία»

Διαδήλωση χτες στο υπουργείο Οικονομικών των εργαζομένων στα ναυπηγεία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία - κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία». Το σύνθημα αυτό αντηχούσε χτες επί δύο ώρες στο κέντρο της Αθήνας, έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Το βροντοφώναζαν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αναδεικνύοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, που με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει συρρικνωθεί δραστικά και απειλείται με διάλυση.

Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι οποίοι χτες έκαναν 24ωρη απεργία, οδηγούνται στην εξαθλίωση καθώς τα αραβογερμανικά μονοπώλια, στα οποία έχει παραδοθεί το ναυπηγείο, έχουν επιβάλει εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα, ενώ με απόφαση της ΕΕ έχει κλείσει το εμπορικό τμήμα του ναυπηγείου για 15 χρόνια.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη που εξαρτάται άμεσα από τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων, οι οποίες είναι πλέον κλειστές, η ανεργία στους εργαζόμενους έχει εκτιναχθεί στα ύψη ξεπερνώντας το 90%.

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ταβουλάρης αγοραστής του ναυπηγείου το συρρίκνωσε και εδώ και πάνω από ένα χρόνο πληρώνει τους εργαζόμενους με έναντι!

Η χτεσινή κινητοποίηση, που ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, έγινε στα πλαίσια στάσης εργασίας 9 με 1 το μεσημέρι που κήρυξε η ΠΟΕΜ κάτω από το βάρος των εξελίξεων, την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, χωρίς ωστόσο το διεκδικητικό της πλαίσιο - με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), αλλά και των αντίστοιχων πλειοψηφιών στα σωματεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας - να ανταποκρίνεται έστω και στοιχειωδώς στις ανάγκες των εργαζομένων. Για παράδειγμα, αρνήθηκε να αποδεχτεί ακόμα και το αίτημα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων που προβάλλουν τα ταξικά σωματεία της Ζώνης, τα οποία στη χτεσινή κινητοποίηση ήταν με ξεχωριστό μπλοκ και πανό που ξεκαθάριζε ότι: «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία. Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα».

Στα πλαίσια της κινητοποίησης έγινε συνάντηση συνδικαλιστικής αντιπροσωπείας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ανέφερε ότι θα αναλάβει να καλέσει σε σύσκεψη τους συναρμόδιους υπουργούς για το θέμα των ναυπηγείων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ