Τετάρτη 11 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
Νέο κρούσμα «δυτικού Νείλου»

Ενα ακόμα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου διαπιστώθηκε, αυτή τη φορά, στην Αργυρούπολη. Πρόκειται για έναν 56χρονο άντρα, ο οποίος προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα μετά από τσίμπημα με μολυσμένο κουνούπι. Ο 56χρονος παρουσίασε υψηλό πυρετό, καταβολή και απώλεια συνείδησης και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Πέρυσι είχαν εντοπιστεί 100 κρούσματα του ιού, εκ των οποίων 76 είχαν παρουσιάσει επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Απ' αυτούς, οι οκτώ έχασαν τη μάχη με το θάνατο. Τα περιστατικά περιορίστηκαν περιμετρικά της Αθήνας, καθώς έφτασαν μέχρι το Μαραθώνα και το Σχοινιά.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναμένει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην περιοχή της Αθήνας και γενικότερα στην Ελλάδα και επισημαίνει ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ., όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ.). Συστήνει επίσης το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

Ωστόσο όμως, οι ψεκασμοί θα άρχιζαν καθυστερημένα από χτες απ' την Περιφέρεια Αττικής, όταν θα έπρεπε να είχαν αρχίσει τον Απρίλη ή το αργότερο το Μάη. Η αντιμετώπιση του κουνουπιών γίνεται πριν πετάξουν. Οταν πετάξουν τότε θα χρειαστούν πολύ τοξικά φάρμακα που συνιστούν και αυτά απειλή για τη δημόσια υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ