Τρίτη 10 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τιμή στον υποστράτηγο Σκοτίδα

Εκδήλωση στο Βατοχώρι της Φλώρινας έγινε το απόγευμα του Σαββάτου

Από τη συγκέντρωση στο Βατοχώρι, εκεί που στήθηκε η προτομή του Νίκου Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα), υποστράτηγου του ΔΣΕ
Από τη συγκέντρωση στο Βατοχώρι, εκεί που στήθηκε η προτομή του Νίκου Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα), υποστράτηγου του ΔΣΕ
«ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ». Το σύνθημα αντήχησε από το Βατοχώρι της Φλώρινας ως το Μάλι Μάδι. Εκατοντάδες νεολαίοι, το απόγευμα του Σαββάτου, συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε στο Βατοχώρι της Φλώρινας, για να τιμήσουν τον Νίκο Θεοχαρόπουλο (Σκοτίδα) υποστράτηγο του ΔΣΕ που σκοτώθηκε εκεί στις 11 Αυγούστου του 1949.

Προς τιμή του, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, έστησαν την προτομή του στην αυλή του πετρόχτιστου δημοτικού σχολείου που στέκει ερειπωμένο, και 100 μέτρα πιο πάνω στο σημείο που τραυματίστηκε θανάσιμα, εντοίχισαν μαρμάρινη πλάκα. Τα αποκαλυπτήρια των δύο μνημείων έκανε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θ. Χιώνης.

Στην εκδήλωση που έγινε στην αυλή του σχολείου, στην είσοδο του χωριού, μίλησε ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Νίκου Θεοχαρόπουλου, υπόδειγμα αγωνιστή, κομμουνιστή, που αναδείχθηκε σε μια από τις μορφές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πρότυπο λαϊκού ηγέτη που με τη δράση του και τη στάση του δικαιωματικά κατέκτησε περίοπτη θέση που κοσμεί το Πάνθεον της ιστορίας του επαναστατικού λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος.

Ο Κ. Σταμπολίδης αναφέρθηκε επίσης στις κορυφαίες μάχες που έγιναν στην περιοχή, στον περίφημο ελιγμό (Αύγουστο του 1948) μέσα από τον οποίο, οι δυνάμεις του ΔΣΕ πέρασαν από το Γράμμο στο Βίτσι και σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ΔΣΕ, τη νίκη του στο Μάλι Μάδι στις 13 Σεπτέμβρη του 1948, που προκάλεσε εσωτερικούς τριγμούς όχι μόνο στην κυβερνητική σταθερότητα αλλά και στην ηγεσία του στρατεύματος.

«Το παράδειγμα της πολιτικής και ένοπλης πάλης του λαού, αποτελεί το καλύτερο μάθημα αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης στις συνθήκες της οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης», σημείωσε. Και κατέληξε: «Νέα προβλήματα στέκουν μπροστά μας σήμερα, αύριο, μπροστά στο εργατικό, το κομμουνιστικό κίνημα θα τεθούν ακόμα πιο δύσκολα, πιο μεγάλα, πιο σύνθετα προβλήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε πλήρη ετοιμότητα και ικανότητα να ανταποκριθούμε σε μια απότομη στροφή του κινήματος, σε μια στασιμότητα αλλά και σε ένα πρωτοφανέρωτο φούντωμα που κι έτσι κι αλλιώς θα έρθει».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, από τον Κ. Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το Θ. Χιώνη Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ