Η διαχρονική αντιασφαλιστική πολιτική υπέρ της μεγαλοεργοδοσίας οδηγεί το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό στον πάτο, εξαιτίας και της βαθιάς κρίσης
Από παλιότερη διαμαρτυρία των συνταξιούχων για την άθλια κατάσταση που διαμορφώνεται σε ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση |
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει πρόσφατα στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ, και τα οποία παρουσίασε ξανά χτες στη συνάντηση με την Αλέκα Παπαρήγα, το έλλειμμα του Ιδρύματος στο τέλος του χρόνου θα φτάσει τα 1,4 δισ. ευρώ, παρόλο που οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά και οι διάφορες παροχές έχουν συρρικνωθεί ή καταργηθεί. Το συγκεκριμένο ποσό απαιτείται, προκειμένου να πληρωθεί το σύνολο των συντάξεων.
Βασική αιτία του ελλείμματος είναι η μείωση των εσόδων. Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, το πρώτο τετράμηνο του 2012 τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 14,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2011. Σε απόλυτους αριθμούς, η μείωση μεταφράζεται σε 451 εκατομμύρια ευρώ. Η κατάσταση του ΙΚΑ γίνεται ακόμα πιο δραματική καθώς, σύμφωνα με την ΠΟΣΕ το χρέος προς τους άλλους οργανισμούς (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ, ΕΤΕΑΜ), που για λογαριασμό τους εισπράττει τις εισφορές, μέχρι το τέλος του Απρίλη είχε φτάσει στα 7,578 δισ. ευρώ. Μόνο προς τον ΟΑΕΔ το χρέος ανέρχεται σχεδόν στα 4 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, το σωρευτικό έλλειμμα του κλάδου ασθενείας σε είδος (ο οποίος πέρασε στον ΕΟΠΥΥ) προς τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ, η ΠΟΣΕ το υπολογίζει στα 13,394 δισ. ευρώ. Χρέος που θα έπρεπε - και πρέπει - να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και το κεφάλαιο που εισφοροδιαφεύγει. Η καθίζηση των εσόδων δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο. Είναι το συσσωρευμένο αποτέλεσμα των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών πολιτικών που εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και οι οποίες εντάθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.
Συγκεκριμένα: