Σάββατο 30 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κορυφώνονται οι ενδοαστικές τριβές

KAΪΡΟ.--

Ως «προσωποποίηση της δικαίωσης» του αγώνα του αιγυπτιακού λαού ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του και τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές ο Μουχάμαντ Μούρσι, μιλώντας - αργά χτες το απόγευμα - για πρώτη φορά υπό το νέο του αξίωμα σε πλήθος που είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από το μεσημέρι στην πλατεία Ταχρίρ. Προφανής στόχος του Μούρσι να καρπωθούν και να χειραγωγήσουν εντός ανεκτών ορίων οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», από τους οποίους προέρχεται, το σύνολο της λαϊκής οργής και την τωρινή αγανάκτηση λόγω των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων του στρατού προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας.

Εχει πολύ ενδιαφέρον ότι ο Μούρσι, πίσω από αλλεπάλληλες σειρές σωματοφυλάκων, επέλεξε να διαβάσει τον όρκο ανάληψης των καθηκόντων του μπροστά στο πλήθος, λέγοντας ότι είναι υπόλογος μόνο στο λαό. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά έξυπνο τέχνασμα κατευνασμού της λαϊκής οργής προκειμένου να μην προκληθούν σοβαρές αντιδράσεις σήμερα που έχει προγραμματιστεί η ορκωμοσία του Προέδρου και όπως όλα δείχνουν θα γίνει με τους όρους του στρατού, που προφανώς «κερδίζει» στα σημεία στο διαγκωνισμό για την εξουσία με τους ισλαμιστές. Υπενθυμίζεται ότι στην Αίγυπτο ο Πρόεδρος είθισται να ορκίζεται ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Σήμερα μάλλον, όμως, η ορκωμοσία θα γίνει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, γεγονός που συμβολικά σημαίνει ότι ο Πρόεδρος, ως ένα βαθμό, αναγνωρίζει την ισχύ του Συνταγματικού Διατάγματος με το οποίο το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διέλυσε το Κοινοβούλιο χαρακτηρίζοντας «παράνομο» τον τρόπο πλήρωσης του 1/3 των εδρών. Με το διάταγμα αυτό, ουσιαστικά, ο στρατός αναλαμβάνει νομοθετικό ρόλο, διατηρεί τον έλεγχο του προϋπολογισμού και την εποπτεία της εκπόνησης του Συντάγματος, αφήνοντας ουσιαστικά στον Πρόεδρο εξαιρετικά περιορισμένα περιθώρια κινήσεων.

Καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας που τελειώνει σήμερα, «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και στρατός φέρεται να βρίσκονται σε ένα διαρκές «παζάρι» για το εύρος των εξουσιών της κάθε πλευράς, που εκφράζει διαφορετικά τμήματα της αιγυπτιακής αστικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ