Σάββατο 30 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
HΠΑ
Πύρινη κόλαση στο Κολοράντο

ΝΤΕΝΒΕΡ.-

Σε «κατάσταση μεγάλης καταστροφής» κήρυξε χτες την πολιτεία του Κολοράντο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν τη μετάβαση στην πολιτεία που φλέγεται από τις 9 Ιουνίου. Συνολικά στις πυρκαγιές που έχουν κυριολεκτικά αποτεφρώσει τεράστιες δασικές εκτάσεις στο Κολοράντο και χιλιάδες πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν άνιση μάχη στα τέσσερα πύρινα μέτωπα που μαίνονται.

Οι φωτιές μόνο στο Κολοράντο Σπρινγκς -οι πλέον καταστροφικές στην ιστορία της πολιτείας- έχουν ήδη σκοτώσει τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους, κάνοντας στάχτη 346 σπίτια και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης και εκτοπίζοντας πάνω από 30.000 άτομα. Την περασμένη βδομάδα, κατερρίφθησαν 41 ρεκόρ ζέστης, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Δεδομένων - κάτι πολύ ασυνήθιστο γι' αυτήν την εποχή.

Η απόφαση του Προέδρου Ομπάμα να κηρύξει το Κολοράντο σε «κατάσταση μεγάλης καταστροφής» σημαίνει πως οι αρχές της πολιτείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν ομοσπονδιακά κεφάλαια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ενώ ήδη τα μισά από τα ομοσπονδιακά μέσα πυρόσβεσης έχουν αναπτυχθεί στο Κολοράντο.

Συνολικά 40 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει μέσα στον Ιούνιο στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, με σημαντικότερες εκτός από αυτή του Κολοράντο, στη Γιούτα, τη Μοντάνα, το Νέο Μεξικό, την Καλιφόρνια, το Ουαϊόμινγκ, την Αριζόνα ακόμα και την Αλάσκα.

Τα αίτια των πυρκαγιών δεν έχουν γίνει γνωστά αν και επιστήμονες ερίζουν ότι οι παράγοντες που οδήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές στις νότιες και δυτικές πολιτείες είναι οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, η φοβερή ξηρασία και οι ισχυροί άνεμοι, εντάσσονται στο πλαίσιο του παράγοντα «κλιματική αλλαγή» δηλαδή των ακραίων καιρικών συνθηκών που θα επιδεινώνονται με την πάροδο των ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ