Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Παζάρια για τη νομή της αστικής εξουσίας

ΚΑΪΡΟ.--

Σε ένα σκληρό «παζάρι» νομής εξουσιών έχουν επιδοθεί ο νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου, ηγετικό στέλεχος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», Μουχάμαντ αλ Μούρσι και ο στρατός, σε μια προσπάθεια κατάληξης μιας νέας εύθραυστης ισορροπίας, που ταυτόχρονα θα αποπειραθεί να αποπροσανατολίσει και να χειραγωγήσει τη λαϊκή οργή, ενώ θα ικανοποιεί τα διαγκωνιζόμενα τμήματα της αιγυπτιακής αστικής τάξης που η κάθε πλευρά εκπροσωπεί.

Ετσι ο Μούρσι πραγματοποιεί σειρά επαφών προκειμένου να διασφαλίσει μια «ανεξάρτητη πολιτικά προσωπικότητα» για τη θέση του πρωθυπουργού και ανάλογα πρόσωπα για υπουργεία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια εντύπωση «κυβέρνησης ευρύτερων συνεργασιών», γι' αυτό και παραιτήθηκε από το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Την ίδια στιγμή άλλα σημαίνοντα στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με αντιπροσωπείες του στρατού προκειμένου να βρουν «φόρμουλα» συνδιαχείρισης της αστικής εξουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» είναι έτοιμοι να αποδεχτούν ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα αναλάβει νομοθετικό ρόλο και θα διατηρήσει τον έλεγχο επί της άμυνας και του προϋπολογισμού, αρκεί να έχουν λόγο στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου υπάγονται η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες. Ο στρατός από την άλλη φέρεται να αποδέχεται τους όρους αυτούς υπό την προϋπόθεση ότι οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» θα αποσύρουν 10 ισλαμιστές - μέλη της επιτροπής εκπόνησης του συντάγματος, που θα αντικατασταθούν από τεχνοκράτες, έτσι ώστε η πλειοψηφία τους να είναι πραγματικά ισχνή. Επίσης, σκληρό «παζάρι» φαίνεται ότι γίνεται για το κατά πόσο στις νέες βουλευτικές εκλογές, με το νέο σύνταγμα, θα καλυφθεί μόνο το 1/3 των εδρών που κρίθηκε παράνομο ή το σύνολο του κοινοβουλίου. Προφανώς, ως ένα ακόμη επεισόδιο σε αυτή τη διαπάλη εξουσίας θα πρέπει κανείς ν' αντιληφθεί και τη χτεσινή απόφαση δικαστηρίου, η οποία αναιρεί το διάταγμα του στρατού, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, με βάση το οποίο ο στρατός επανακτούσε το δικαίωμα σύλληψης πολιτών, κάτι που οι πολιτικοί του πολέμιοι υποστήριζαν ότι αποτελεί έμμεση επαναφορά της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Πάντως, καμία από τις δύο πλευρές δεν αντέδρασε στην παρέμβαση του ΔΝΤ, που έσπευσε να δηλώσει «παρόν» στις «προσπάθειες ανάκαμψης της Αιγύπτου», παρά το ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν υπό την εποπτεία του από το καθεστώς Μουμπάρακ εδώ και αρκετά χρόνια οδήγησαν σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, σε εκτίναξη της φτώχειας, σε διάλυση των όποιων κρατικών υποδομών και σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ