Παρασκευή 22 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Παρέμβαση για τις πυρκαγιές

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πρότειναν συγκεκριμένα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν, για να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές, σπίτια και ο δασικός πλούτος της χώρας

Eurokinissi

Oι ευθύνες της κεντρικής, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης για την απουσία πρόληψης και αποτελεσματικής καταστολής των πυρκαγιών, που τα τελευταία χρόνια στοιχίζουν και σε ζωές, αναδείχθηκε εκ νέου στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στη διάρκεια σχετικής συζήτησης για την αντιπυρική θωράκιση που προκάλεσαν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Οι ευθύνες για την έλλειψη κονδυλίων προς την Περιφέρεια και τους δήμους, που σημαίνει ότι δε γίνεται ουσιαστική αντιπυρική προστασία, από τη μία και η δραματική υποβάθμιση μέσων και προσωπικού πυρόσβεσης από την άλλη, που σκόπιμα μεταφέρονται από κεντρική σε Τοπική Διοίκηση, προκειμένου αυτές να «χάνονται» και τελικά να εξυπηρετείται ο στόχος παράδοσης του δημόσιου αγαθού του δάσους, της γης, σε καταπατητές και επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χτεσινή του τοποθέτηση ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, εστίασε στον «ανταγωνισμό πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης», ενώ επιχείρησε να διώξει από τις πλάτες της Περιφέρειας οποιεσδήποτε ευθύνες για την πολιτική που αναδεικνύει τη γη σε εμπόρευμα, περιγράφοντας απλά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις αρμοδιότητες πρόληψης και πυρόσβεσης. Στην κατεύθυνση αυτή αρνήθηκε να συνταχθεί με τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την ανάγκη να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας. Κατέθεσε ψήφισμα, το οποίο και έγινε αποδεκτό κατά πλειοψηφία από το σώμα, με το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, αποδίδονται ευθύνες (σ.σ. με αφορμή την προχτεσινή φωτιά στην Ελευσίνα) σε τσιγγάνους για την καύση καλωδίων που κάνουν σε καταυλισμούς. Κατά τα άλλα, στο ψήφισμα της Περιφερειακής Αρχής, εκφράζεται η ανησυχία για τη συνεχιζόμενη καταστροφή δασών και δασικών εκτάσεων. Δηλώνεται η πρόθεση της Περιφέρειας να συμβάλει σε ένα βαθμό στην αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές και ζητούνται από την κυβέρνηση μέτρα αποκατάστασής τους.

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος υπογράμμισε τις ευθύνες της Περιφέρειας, η οποία παρότι γνώρισε τις ελλείψεις σε οικονομικά μέσα και μέσα δασοπυρόσβεσης, δεν κινητοποιήθηκε. Τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, καθώς ο πολυκερματισμός των ευθυνών αφήνει απροστάτευτο το δάσος που αποτελεί λαϊκή περιουσία. Σημείωσε ότι η όλη κατάσταση βολεύει τους καταπατητές και το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να εκμεταλλεύονται τη γη και ξαναρώτησε - χωρίς να λάβει απάντηση - ποια η τύχη του συστήματος πυρόσβεσης στο δάσος του Σχοινιά και του συστήματος πυρανίχνευσης που είχε τοποθετήσει η νομαρχία Ανατολικής Αττικής, για τα οποία πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός.

Εγκληματικές οι ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων

Σε ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο:

  • Να διεκδικήσει άμεσα - επείγοντα πρόσθετα μέτρα για την προστασία των δασών, τώρα άμεση χρηματοδότηση για ενίσχυση των υποδομών της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  • Να καλέσει την κυβέρνηση με άμεσα μέτρα και σχεδιασμό να πέσει το βάρος της προετοιμασίας για την καταστολή των πυρκαγιών στις επίγειες δυνάμεις και να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και την πλήρωση των χιλιάδων κενών θέσεων με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Να διεκδικήσει να δοθούν τώρα αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πυρκαγιές για σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις για κατεστραμμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
  • Να διεκδικήσει να προστατευτούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από τους επίδοξους καταπατητές και τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να ξεκινήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες από κυβέρνηση, με τη συνδρομή Περιφέρειας και Δήμων για την αναδάσωσή τους.

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες ότι η αντιπυρική θωράκιση και ο όποιος σχεδιασμός γι' αυτήν είναι κενό γράμμα. Τονίζεται χαρακτηριστικά: «Το αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι ο όποιος σχεδιασμός και τα μέτρα - μέσα αντιμετώπισής τους είναι αναποτελεσματικά. Πάσχουν κυρίως στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση πριν αυτές επεκταθούν και γίνουν ανεξέλεγκτες.

Η μεταφορά ευθυνών από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια και τους Δήμους αλλά και το αντίστροφο, έχει σαν αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, να παρακολουθούν τα καταστροφικά αποτελέσματα που δημιουργούνται και βάσιμα να σκεπτόμαστε ότι η αντιπαράθεση είναι σκόπιμη για να κρύβονται οι ευθύνες τους.

Αναμφισβήτητα, οι αστικές κυβερνήσεις έχουν εγκληματικές ευθύνες που αποδιοργάνωσαν τους μηχανισμούς της δασοπροστασίας. Δεν παρέχουν τα αναγκαία κονδύλια και με την πολιτική και τις αποφάσεις τους διαχρονικά ενισχύουν τους κάθε λογής καταπατητές και τα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος των δασικών εκτάσεων στην Αττική.

Από την πλευρά τους, η Περιφέρεια και οι Δήμοι ηθελημένα έχουν διευκολύνει τις κυβερνήσεις σ' αυτήν την καταστροφική για το λαό πολιτική απ' τη στιγμή που ποτέ δε διεκδίκησαν ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των δασών και συνέδραμαν να παραμένει ζητούμενο ο ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί, τέλος, «το λαό της Αττικής και τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται κατ' επανάληψη, να οργανώσουν την πάλη τους, να απαιτήσουν τώρα μέτρα προστασίας των δασών της Αττικής, αλλά και των σπιτιών τους. Η δική τους θέληση και δράση μπορεί να είναι και ο καταλυτικός παράγοντας».

  • Με εντολή του περιφερειάρχη και προέδρου του ΕΔΣΝΑ, Γ. Σγουρού, χτες έκλεισε η χωματερή, εξαιτίας πυρκαγιάς κοντά στα όρια του ΧΥΤΑ Φυλής.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο έλεος της απουσίας πυροπροστασίας δάση και κάτοικοι της Αττικής(2021-08-17 00:00:00.0)
Κατέθεσαν πλαίσιο διεκδίκησης για την πυροπροστασία(2013-05-30 00:00:00.0)
Αύριο οι συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη(2007-07-18 00:00:00.0)
Η μια πυρκαγιά διαδέχεται την άλλη(2000-07-25 00:00:00.0)
Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του(1999-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ