Τρίτη 25 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΩΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
Η μια πυρκαγιά διαδέχεται την άλλη

Πριν λίγες μέρες, μετά τον πρώτο απολογισμό για την καταστροφή 50.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης, η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ επισήμανε, σε ανακοίνωσή της, ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των δασών και των πληγέντων. Πριν ακόμα προλάβει να σβήσει το μελάνι της ανακοίνωσης, νέα φωτιά εκδηλώθηκε χθες στις 6.30 το απόγευμα στο σημείο μάλιστα όπου είχε σταματήσει η προηγούμενη. Η πυρκαγιά, που ξεκίνησε από τη θέση Σκουντέρι, έξω από το Παλιοσέλι, είχε κάψει δύο ώρες μετά αρκετά στρέμματα δάσους, χωρίς να έχει τεθεί μέχρι αργά το βράδυ υπό έλεγχο. Το δύσβατο της περιοχής και η ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας έκανε σχεδόν βέβαιη την πρόβλεψη ότι αύριο η κυβέρνηση θα μιλά για «βιβλική καταστροφή, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων»...

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει πριν λίγες μέρες για τις ευθύνες της κυβέρνησης και την επιδεικτική αδιαφορία που δείχνει, τονίζοντας: «Αν και η κυβέρνηση γνωρίζει την επικινδυνότητα των ημερών, αποποιήθηκε κάθε ευθύνης μιλώντας για ακραίες καιρικές συνθήκες. Η αδιαφορία της κυβέρνησης στην προετοιμασία της πυρόσβεσης φαίνεται και από τη ματαίωση (τρεις φορές) του διαγωνισμού για τη μίσθωση μέσων εναέριας πυρόσβεσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ολοκληρωθεί» και, ταυτόχρονα, επισήμανε την πλημμελή φροντίδα της κυβέρνησης, που άλλαξε τον φορέα ευθύνης - από το υπουργείο Γεωργίας στο Δημοσίας Τάξεως - χωρίς «την κατάλληλη προετοιμασία, υποδομή και χωρίς συνεργασία με τους φυσικούς φορείς των δασών», με αποτέλεσμα να αυξηθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Στη συνέχεια, αναδείκνυε τον ηθικό αυτουργό των καταστροφών, που δεν είναι άλλος από την «πολιτική της ιδιωτικοποίησης των δασών και η αντιμετώπισή τους ως χώρου κερδοσκοπίας, η περικοπή των δημόσιων δαπανών για τα δάση, η νομιμοποίηση των καταπατήσεων και η ανάθεση της προστασίας των οικοσυστημάτων και της ανάπλασης των ορεινών όγκων σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Η ΝΕ απαιτούσε:

  • Την άμεση αναδάσωση και προστασία όλων των καμένων εκτάσεων.
  • Την απόσυρση των νομοσχεδίων που νομιμοποιούν καταπατητές και οικοπεδοφάγους.
  • Την αύξηση των κονδυλίων για τα δάση.
  • Τη συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας στα πλαίσια του υπουργείου Γεωργίας.
  • Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές.
  • Την εξυγίανση και ενίσχυση των δασικών συνεταιρισμών.
  • Την αξιοποίηση των συνεταιριστικών μελών και την οικονομική τους ενίσχυση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έτσι ώστε το χειμώνα να ασχολούνται με την υλοτομία και το καλοκαίρι να συμβάλουν στη δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και στον καθαρισμό των δέντρων.
  • Την αύξηση του προσωπικού των δασικών υπηρεσιών.
  • Την αύξηση των πυροφυλάκων - παρατηρητών,
  • Μόνιμο ελικόπτερο πυρόσβεσης, τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εφόσον η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι στην προθέσεις της είναι να προστατεύσει το δασικό πλούτο της χώρας, χρέος της είναι να υλοποιήσει τα προτεινόμενα μέτρα. Πόση σκέψη και χρόνο χρειάζεται, προκειμένου να κηρύξει το χώρο άμεσα αναδασωτέο, να συγκροτήσει ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και να αποζημιώσει τους πληγέντες; Μέχρι σήμερα το μόνο που έχει κάνει είναι να στέλνει τους υπουργούς της στις διάφορες περιοχές, χωρίς όμως να δεσμεύεται σε τίποτα ή, στην καλύτερη περίπτωση, να μοιράζει ψίχουλα. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης, που είχε επισκεφθεί πριν λίγες μέρες την περιοχή στα Γιάννενα χωρίς όμως να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο.

Οσο λοιπόν η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, δείχνει καθαρά ότι οι πολιτικές της επιλογές στοχεύουν στην καταστροφή των πληγέντων πληθυσμών, αλλά και στην ταυτόχρονη εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, που αποσκοπούν στην οικονομική εκμετάλλευση των ορεινών όγκων και των δασικών εκτάσεων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ