ΜΟΣΧΑ.--
Χωρίς αποτέλεσμα, παρά την ρωσική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος επαφών μεταξύ της ομάδας των «6» - των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και της Γερμανίας - και της ιρανικής ηγεσίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της αντιπροσωπείας των «6», εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, δεν θα επαναληφθούν υψηλόβαθμες συναντήσεις των δύο πλευρών αν δεν επιτευχθεί πρώτα κάποιου είδους πρόοδος στην συνάντηση των εμπειρογνωμόνων που έχει κανονιστεί, για τις 3 Ιουλίου, στην Κωνσταντινούπολη, καταρχάς, με πιθανότερο το ενδεχόμενο να γίνουν αρκετές, τέτοιου επιπέδου, επαφές.
Η Αστον, όπως και άλλοι δυτικοί διπλωμάτες, παραδέχτηκαν ότι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν «τεράστιες» αλλά επέμειναν ότι προς το παρόν δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι απέτυχε η διπλωματική οδός. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι «6» ζήτησαν άμεσο τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σε υψηλό ποσοστό και εξαγωγή της όποιας ποσότητας υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου έχει παραχθεί, καθώς και διευκόλυνση ενδελεχών ελέγχων από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σε όλες τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προσφέροντας ως αντάλλαγμα έτοιμο πυρηνικό καύσιμο, τεχνική πυρηνική υποστήριξη και σταδιακή χαλάρωση των κυρώσεων. Αν και επισήμως η Τεχεράνη επιμένει στον εμπλουτισμό, φαίνεται ότι η εμπλοκή προκλήθηκε από το γεγονός ότι η ιρανική πλευρά απαίτησε πρώτα να αρθούν οι κυρώσεις, και κυρίως να μην εφαρμοστεί το εμπάργκο στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, και μετά να προχωρήσει η ίδια σε βήματα, κάτι που δεν έγινε δεκτό.
Το ρόλο του «σκληρότερου» διαπραγματευτή φαίνεται να επιλέξει να παίξει, για άλλη μια φορά, ο γαλλικός ιμπεριαλισμός, παρά την αλλαγή προσώπων στο προεδρικό μέγαρο, κάτι που αποδεικνύει και το έωλο των ισχυρισμών περί «αλλαγής» από την ανάδειξη Ολάντ. Ετσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λορέν Φαμπιούς, ήταν εκείνος που έσπευσε να μιλήσει για περαιτέρω «σκλήρυνση των κυρώσεων» και για ύπαρξη «μεγάλων διαφορών», τονίζοντας ότι οι πιέσεις θα κλιμακωθούν. Προς το παρόν αναμένεται να φανεί τι θα γίνει τελικά και με το νέο γύρο επιθεωρήσεων που είχε ανακοινώσει, πριν από λίγες βδομάδες, ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Γιουκίγια Αμάνο, που μετέβη για πρώτη φορά στο Ιράν και δήλωσε ότι φαίνεται να υπάρχει «κλίμα» καλής συνεργασίας.