Τρίτη 19 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δήμοι διευκολύνουν την εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης

Ανακοίνωση δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ με αφορμή τη χορηγία της COCA - COLA για επισκευή σχολείου

Το δικαίωμα όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών για ασφαλή και αξιοπρεπή σχολικά κτίρια δεν μπορεί να επαφίεται στους χορηγούς

MotionTeam

Το δικαίωμα όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών για ασφαλή και αξιοπρεπή σχολικά κτίρια δεν μπορεί να επαφίεται στους χορηγούς
«

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σταθερά "πρωτοπορεί" στη διευκόλυνση του κεφαλαίου να διεισδύσει σε περισσότερους τομείς», σημειώνουν οι κομμουνιστές σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με αφορμή το ρόλο πλασιέ που ανέλαβαν οι δήμοι στην προσπάθεια της COCA - COLA να εισβάλει στα σχολεία, αξιοποιώντας το οξύτατο πρόβλημα σχολικής στέγης. Και σημειώνουν ότι η Παιδεία που εκφράζει και υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες οικοδομείται σε σύγκρουση μ' αυτές τις πρακτικές, σε σύγκρουση με την πολιτική που χαντακώνει τα λαϊκά δικαιώματα στη μόρφωση και τη ζωή, που θέλει ανθρώπους υποταγμένους, μισομορφωμένους, άβουλους.

Θυμίζουμε ότι η COCA - COLA 3Ε, ως χορηγός, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, οργάνωσε ένα πρόγραμμα που το βάφτισε «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ» και σε συνεργασία με τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Ευόσμου - Κορδελιού, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Παύλου Μελά έστησε ένα διαγωνισμό μέσα από τον οποίο θα αναδειχθεί ένα από τα 14 υποψήφια σχολεία, το οποίο θα αναλάβει να επισκευάσει.

Την ίδια ώρα που η COCA - COLA, με τις πλάτες των δήμων, εμφανίζεται ως κοινωνικά ευαίσθητη για τα παιδιά του εργαζόμενου λαού, απολύει εργαζόμενους. Μόλις προχτές, απέλυσε 4 εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης ενώ τα αντεργατικά της σχέδια δε σταματούν εδώ. Μόλις πριν λίγους μήνες, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να κλείσει τις μονάδες της σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, και υποχρεώθηκε σε προσωρινή αναδίπλωση μετά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Τότε, οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στον αγώνα τους. Η απάντηση του δημάρχου Γ. Μπουτάρη ήταν να προτείνει την έκδοση ενός ψηφίσματος όπου, ανάμεσα στα ευχολόγια περί «κοινωνικής ευθύνης των επιχειρηματιών», ζητούσε να περιληφθεί φράση ενάντια στην «υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα», που «εμποδίζει» την ανάπτυξη.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης καθώς και οι υπόλοιποι δήμοι που συμμετέχουν σ' αυτή τη δράση της 3Ε δέχονται να ενταχθούν στη στρατηγική μάρκετινγκ της εταιρείας. Την ίδια στιγμή που σφυρίζουν αδιάφορα στο ενδεχόμενο να χάσουν οι γονείς τη δουλειά τους, βοηθούν την εταιρεία να διαφημιστεί ως "ευεργέτιδα" στα μάτια των μαθητών - τους οποίους ειρήσθω εν παρόδω η Coca-Cola πάντα και κύρια τους βλέπει ως καταναλωτές. Παράλληλα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης κάνει ένα ακόμα "χατιράκι" στην εταιρεία που συμμετέχει στην - ιδιωτικοποιημένη - ανακύκλωση της πόλης», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης.

Και προσθέτει: «Το κύριο για το δήμαρχο είναι οι μπίζνες. Δίνει δουλειές στο κεφάλαιο, το βοηθάει και να διαφημιστεί. Την ίδια στιγμή όλο και βαθαίνει η υποχρηματοδότηση των δήμων, και όλο και πληθαίνουν τα προβλήματα, ακόμα περισσότερο στο χώρο της Παιδείας. Μάλιστα, ειδικά για τα σχολεία είναι δεδομένη η τάση, είναι και κατεύθυνση της ΕΕ, και πολύ σύντομα θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη, να εγκαταλειφθεί η κρατική μέριμνα, να πάψει η χρηματοδότησή τους και να τρέξουν οι διευθυντές να βρίσκουν χορηγούς: Για βιβλία, αναλώσιμα, συντήρηση εγκαταστάσεων, οτιδήποτε μπορεί να φέρει κέρδος στους ιδιώτες. Αυτή είναι και η επιδίωξη της "κοινωνικά ευαίσθητης" εταιρείας: Ν' ανοίξει το δρόμο για την αυριανή εφόρμησή της στην πίτα των κερδών. Ολ' αυτά με αποφάσεις των δημοτικών πλειοψηφιών που ταυτίζονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Είναι κρίσιμο οι γονείς, μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι της πόλης να μπουν στην πάλη ακόμα πιο μαχητικά ενάντια στην κλιμακούμενη εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης. Κανένας επιχειρηματίας δεν μπαίνει στα σχολεία για να "προσφέρει" αν πρώτα δεν έχει διασφαλίσει ότι θα κερδίσει πολλαπλάσια. Τέτοιες ενέργειες δεν είναι "κοινωνική προσφορά" αλλά επένδυση. Και η Παιδεία που εκφράζει και υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες οικοδομείται σε σύγκρουση μ' αυτές τις πρακτικές, σε σύγκρουση με την πολιτική που χαντακώνει τα λαϊκά δικαιώματα στη μόρφωση και τη ζωή, που θέλει ανθρώπους υποταγμένους, μισομορφωμένους, άβουλους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ