Τρίτη 19 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κρίσιμος παράγοντας το κίνημα

Καθοριστική επίδραση ασκεί στην πολιτική (άρα και εκλογική) συμπεριφορά των εργαζομένων ο βαθμός της οργάνωσης και συμμετοχής τους στους αγώνες, συνολικά η κατάσταση στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, όπως επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη εκλογική μάχη. Η συμμετοχή στα συνδικάτα, στην οργάνωση των αγώνων είναι σε τέτοια επίπεδα (το 15% των εργαζομένων είναι συνδικαλισμένοι ενώ ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι πλειοψηφία), που δεν αρκεί για να επιδράσει στη ριζοσπαστικοποίηση μεγαλύτερων τμημάτων του λαού.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι στο εργατικό κίνημα κυριαρχούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού δηλητηριάζει εδώ και χρόνια τις συνειδήσεις των εργαζομένων με την αντίληψη ότι έχουν κοινά συμφέροντα με τους μεγαλοεργοδότες. Η πλειοψηφία των συνδικάτων (με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης» που πλειοψηφούν) όχι απλά δε λειτουργούν ως εργαλεία αποκάλυψης των αιτιών των προβλημάτων των εργαζομένων, αλλά «διδάσκουν» στους εργάτες να θεωρούν μοιραία τη χειροτέρευση της ζωής τους. Οχι απλά δεν οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων για να αποκρούσουν την άγρια επίθεση που δέχονται οι οικογένειές τους, αλλά και πασχίζουν να τους συμφιλιώσουν με τους αντιπάλους τους. Για παράδειγμα, όταν το ΠΑΜΕ καλούσε εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια σε οργάνωση και ένταση της πάλης χωρίς καμιά αναμονή, με δεδομένο ότι η αντεργατική επίθεση θα δυνάμωνε μπροστά (και) στο βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και ότι αυτό ζητούσαν η ΕΕ και οι μεγαλοεργοδότες στο όνομα της υπεράσπισης της «ανταγωνιστικότητας», όλες οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις είτε καλούσαν σε αναμονή, είτε οργάνωναν «διαλόγους» με τους μεγαλοεργοδότες, είτε αναζητούσαν μια «ανταγωνιστικότητα» και μια «επιχειρηματικότητα» που δε θα συντρίβουν τις κατακτήσεις των εργατών...

Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού πάσχιζαν να μετατρέψουν τα συνδικάτα ακόμα και σε εργαλεία εκμαυλισμού συνειδήσεων, εξαγοράς των εργαζομένων, συνεχών αντεργατικών συναλλαγών, διάσπασης των εργαζομένων, αποθέωσης του συντεχνιασμού. Καλλιεργώντας και με αυτόν τον τρόπο απογοήτευση και παραίτηση στους εργαζόμενους, απέχθεια για τους αγώνες. Ηταν τέτοια η πρεμούρα αυτών των δυνάμεων μην τυχόν και σηκώσουν οι εργάτες κεφάλι, που υπονόμευαν πολύμορφα τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έφτασαν στο σημείο να αρνούνται ή να εμποδίζουν ακόμα και τη διενέργεια Γενικών Συνελεύσεων, όταν οι ταξικές δυνάμεις καλούσαν σε συνελεύσεις σε κάθε τόπο δουλειάς για να αποκαλυφθεί η ανάγκη να οργανωθούν άμεσα αγώνες, αλλά και για να αποκαλυφθούν και οι δυσκολίες, οι παγίδες που στήνονται μπροστά στους εργάτες, οι προσπάθειες να τους επιβάλουν τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, να τους κάνουν να διαλέξουν μεταξύ «καλού» και «κακού» καπιταλιστή.

Για όλους αυτούς τους λόγους το ΚΚΕ επικεντρώνει στην ανάγκη να μαζικοποιήσει ο εργατόκοσμος τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς του μαζικού κινήματος. Να αλλάξει το συσχετισμό δύναμης που παραμένει αρνητικός, να αποδυναμώσει τις δυνάμεις της υποταγής. Να δυναμώσει η αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, που ήδη εντείνουν την τρομοκράτηση και την παραπλάνηση των εργατών για να τους πείσουν ότι πρέπει να στηρίξουν και όχι να ανατρέψουν την πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους. Να αξιοποιήσει η εργατική τάξη την ανεξάντλητη δύναμη που μόνο η οργάνωσή της ενάντια στον ταξικό της αντίπαλο μπορεί να της δώσει, ώστε να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ