Δευτέρα 18 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΗΣ 2012
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Σενάρια επέμβασης για θωράκιση της αστικής εξουσίας

Επιβεβαιώνεται ο αντιδραστικός ρόλος της λυκοσυμμαχίας, που στοχοποιεί τους λαούς και τα κινήματά τους

Σενάρια επέμβασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εσωτερικές αναταραχές, οι οποίες θα ξεσπάσουν εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και οι οποίες θα διαχυθούν και ενδεχομένως θα εξελιχθούν σε περιφερειακές συγκρούσεις στα Βαλκάνια, «επεξεργάζονται» οι Αμερικανοί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Είναι φανερό από τα σενάρια ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του δόγματός του, είναι η στοχοποίηση των λαϊκών κινημάτων όπου Γης, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της αστικής εξουσίας και η δικτατορία των μονοπωλίων.

Σε πρόσφατη ανάλυσή του, ο διευθυντής ερευνών του Αμυντικού Κολεγίου της Ατλαντικής Συμμαχίας (NATO Defense College) στη Ρώμη, ο Καρλ-Χάιντς Καμπ, εκτιμά ότι «δραστικά μέτρα λιτότητας σε χώρες που ως σήμερα ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους, θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρες κοινωνίες και να καταστήσουν κράτη μη κυβερνήσιμα. Το ξέσπασμα βίας και χάους στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αποδειχθεί προάγγελος για άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Είναι μάλλον απίθανο οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν συντεταγμένα βάσει της λογικής και να αποδεχθούν ότι οι πολιτικές πρέπει να εστιάσουν στις αντικειμενικές ανάγκες της οικονομικής ανόρθωσης. Αντιθέτως, εθνικιστικά ή ξενοφοβικά κινήματα ίσως κερδίσουν έδαφος - με την Ελλάδα να είναι και πάλι ο προπομπός. Ως αποτέλεσμα, η εγχώρια βία θα μπορούσε να διαχυθεί πέραν εθνικών συνόρων, οδηγώντας σε περιφερειακές κρίσεις και εντάσεις μεταξύ γειτόνων. Ο κίνδυνος μιας "βαλκανοποίησης" της Νότιας Ευρώπης ίσως να μην είναι υπερβολή».

Σύμφωνη με τη λογική του ΝΑΤΟικού ινστιτούτου, είναι και η πρόσφατη ανάλυση του αμερικανικού ιδρύματος stratfor, το οποίο έχει χαρακτηριστεί και ως «σκιώδης CIA». Στην ανάλυση του stratfor καταγράφεται η ανησυχία της Ουάσιγκτον για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γεγονός που, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην αγκαλιά της Ρωσίας, η οποία είναι βασικός ενεργειακός της προμηθευτής. Ολα αυτά, τα οποία μάλιστα διατυπώνονται δημόσια, είναι προφανές ότι αντανακλούν τις οξυμένες αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, κύρια τη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ