Παρασκευή 1 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Σοβαρά προβλήματα στη χορήγηση ασύλου

G4PHOTOS

Το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης στη διαδικασία χορήγησης ασύλου δεν είναι εξασφαλισμένο στην Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο, ιδιαίτερα στα σημεία εισόδου της χώρας. Αυτό τονίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι ελάχιστα αιτήματα χορήγησης ασύλου γίνονται δεκτά και ότι χιλιάδες μετανάστες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα ελέω κανονισμών της ΕΕ.

Οπως υπογραμμίστηκε, σημειώνεται έλλειψη διερμηνέων, ενημέρωσης και νομικής συνδρομής. Επίσης, εμφανίζονται πρακτικές που αποθαρρύνουν τους νεοεισερχόμενους να καταθέσουν αιτήματα ασύλου στα σύνορα (π.χ., παρατεταμένη κράτηση συγκριτικά με όσους δεν υποβάλλουν τέτοια αιτήματα). Επισημάνθηκε πως ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας όπου καταφεύγουν όσοι ζητούν άσυλο. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρθηκε η Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη, όπου οι δυνατότητες πρόσβασης για καταγραφή του αιτήματος και λήψη ημερομηνίας συνέντευξης σε πρώτο βαθμό είναι ελάχιστες. Γίνονται δεκτά μόλις 20 - 30 άτομα, μια φορά τη βδομάδα, από τα εκατοντάδες που συνωστίζονται εκεί από το προηγούμενο βράδυ. Ετσι, όπως ειπώθηκε, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία, όσοι ζητούν άσυλο κινδυνεύουν να συλληφθούν στο δρόμο ως αλλοδαποί χωρίς χαρτιά και να απελαθούν στις χώρες καταγωγής ή διαμονής τους, όπου υπάρχει πιθανότητα κινδύνου για τη ζωή τους.

Στη συνέντευξη τέθηκε το ζήτημα της υποστελέχωσης της νέας υπηρεσίας ασύλου. Οτι (μαζί με την Αρχή Προσφυγών) πρέπει να διαθέτουν 292 υπαλλήλους και έχουν μόλις 15. Ειπώθηκε ότι «μπορεί» οι 150 μόνο από τους εργαζόμενους να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπόλοιποι να προέρχονται από τη λεγόμενη «κοινωνία των πολιτών», ιδιαίτερα σε θέματα καταγραφής και διερμηνείας. Ωστόσο, αυτό ανοίγει πόρτα σε ιδιωτικούς φορείς να αναλάβουν αρμοδιότητες και ευαίσθητες υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, η υπηρεσία ασύλου πρέπει να συνεργάζεται με όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), δεχόμενη πληροφορίες και εκτιμήσεις τους για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, εκτιμήσεις που γίνονται πάντα με βάση τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Θα παρακολουθεί δε τις εξελίξεις στις χώρες αυτές συνεργαζόμενη για το σκοπό αυτό με ελληνικές ή ξένες αρχές.

Επιπλέον, οι πρόσφυγες θα φακελώνονται, τα στοιχεία τους θα εισάγονται στις βάσεις δεδομένων της ΕΕ προς ενεργοποίηση του κανονισμού «Δουβλίνο 2», ουσιαστικά προς απαγόρευση σε κάθε μετανάστη να μεταβεί σε κράτος - μέλος της ΕΕ άλλο από αυτό όπου έκανε την αίτηση χορήγησης ασύλου. Με βάση αυτά αν καταφέρει να ταξιδέψει, π.χ., από Ελλάδα σε Ιταλία, επιστρέφεται πίσω πάραυτα.

Εξάλλου, στη συνέντευξη ειπώθηκε ότι στα τέλη του 2010 είχαν σωρευτεί 47.000 αιτήματα ασύλου που εκκρεμούσαν σε δεύτερο βαθμό για πολλά χρόνια. Μειώθηκαν στις 30.000. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το 2011 τα ποσοστά χορήγησης κάποιου καθεστώτος προστασίας σε πρώτο βαθμό (άσυλο, επικουρική προστασία, ανθρωπιστικό καθεστώς) ανήλθαν συνολικά σε 1,65% - 2,05% (αναλόγως αν συνυπολογίζονται οι ανανεώσεις καθεστώτων) επί 8.685 αιτημάτων που εξετάστηκαν. Σε δεύτερο βαθμό (σ.σ. εξετάστηκαν κυρίως προσφυγές που εκκρεμούσαν πολλά χρόνια) προσφυγικό καθεστώς αναγνωρίστηκε στο 15,6% των ενστάσεων. Συνολικά το ποσοστό και για τα τρία καθεστώτα προστασίας κυμάνθηκε στο 28,2% - 40,62%, στα 1.007 αιτήματα που εξετάστηκαν σε 2ο βαθμό.

Δόθηκε και το στοιχείο πως πέρσι πραγματοποιήθηκαν 2.800 «εθελοντικοί επαναπατρισμοί» αλλοδαπών (πρόσφυγες που αφού βίωσαν και εδώ φτώχεια και εκμετάλλευση, γνώρισαν ρατσισμό και επιθέσεις αποφάσισαν να φύγουν). Για το 2012 έχουν υποβληθεί ήδη 6.000 τέτοιες αιτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ