Κυριακή 27 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Για τις εκλογές στην ΕΣΗΕΜΘ

Την Τετάρτη 30 Μάη πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων στην Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ). Οι δημοσιογράφοι οδηγούνται στις εκλογές, αμέσως μετά από την αυριανή 24ωρη απεργία της που γίνεται με βασικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ, ενώ την ίδια ώρα η εργοδοτική πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ έχει πρωτοστατήσει στην επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις μισθών κατά 30% στις δύο μεγάλες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και στις μαζικές απολύσεις, έχει συναινέσει στη μείωση των μισθών στα κρατικά ΜΜΕ (ΕΡΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ) και στο καθεστώς της πολύμηνης απλήρωτης δουλειάς. Και όλα αυτά στο όνομα των «αναγκαίων υποχωρήσεων» για τη «διάσωση των θέσεων εργασίας».

Το κουμάντο στη διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ, έχει η «πολύχρωμη» πλειοψηφία που απαρτίζεται από προσκείμενους σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Οι οποίοι, στα λόγια διαχωρίζονται τάχα με βάση το πλαστό δίλημμα «μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί», αλλά στην πράξη και απέναντι στο πραγματικό δίλημμα «με τους εργαζόμενους ή με το κεφάλαιο και την εργοδοσία», ξεπερνούν τις όποιες διαφορές τους και ακολουθούν με συνέπεια τη γραμμή της συντεταγμένης υποχώρησης και του συμβιβασμού. Ισχυρίζονται ότι τα παραδοσιακά συνδικαλιστικά μέσα, δηλαδή οι αγώνες για την υπεράσπιση των ΣΣΕ είναι αναποτελεσματικοί, ενώ ήταν αποτελεσματικοί οι χειρισμοί που έκανε και οδήγησαν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις των μισθών κατά 30% και φυσικά σε μαζικές απολύσεις. Χαίρονται, λένε, γιατί έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ζωντανές τις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Αγγελιοφόρο», αλλά θεωρούν ως «φυσικό και επόμενο» να έχουν πραγματικά εξοντωθεί οι δημοσιογράφοι, και αυτοί που έχουν απομείνει (περίπου 30 σε κάθε μία), να κάνουν τη δουλειά και όσων έφυγαν με τις αναγκαστικές εθελούσιες και τις εκδικητικές απολύσεις και με πετσοκομμένους μισθούς. Και είναι οι ίδιοι που καλλιεργώντας την ηττοπάθεια και την παραίτηση επιδιώκουν την αποστράτευση των δημοσιογράφων. Και γι' αυτό τώρα υψώνουν εμπόδια στη συμμετοχή τους ακόμη και στις εκλογές, αποκλείοντας όσους (άνεργους, σε επίσχεση εργασίας, απλήρωτους για μήνες και με δραστικά μειωμένες τις αποδοχές τους) δεν έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους.

Τη θέση της αντιπολίτευσης απέναντι σε αυτήν την ανεκδιήγητη πλειοψηφία κατέχει μια παράταξη που αυτοπροβάλλεται ως «ακομμάτιστος και ακηδεμόνευτος σχηματισμός», αλλά με θέσεις που συσκοτίζουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και παραπέμπουν ευθέως σε ψευδεπίγραφο αντικαπιταλιστισμό και γραμμή ενσωμάτωσης, καλώντας γενικά σε «αντιμνημονιακό αγώνα» και εξαντλώντας τη συζήτηση στις μορφές πάλης.

Το πραγματικό δίλημμα

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους δημοσιογράφους - μέλη της ΕΣΗΕΜΘ να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική και τους εκπροσώπους της. Με την ψήφο τους να δώσουν απάντηση στο πραγματικό δίλημμα που είναι: ΕΣΗΕΜΘ των εργαζόμενων δημοσιογράφων, δηλαδή αποφασιστική σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, ή ΕΣΗΕΜΘ της αδράνειας, του συμβιβασμού, του ξεπουλήματος, δηλαδή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Με την ψήφο τους να εκλέξουν στο ΔΣ την υποψήφια που στηρίζει, την Αννα Ανανιάδου, και ταυτόχρονα να μπουν αποφασιστικά στη μάχη οργανώνοντας τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Σήμερα απαιτείται να αναζητήσουμε τη διέξοδο εκεί που πραγματικά βρίσκεται, στο συλλογικό αγώνα που θα έχει στόχο τη σύγκρουση με την πολιτική που προστατεύει τους επιχειρηματικούς ομίλους και επιβάλλει βαριές θυσίες στους εργαζόμενους και το λαό. Η οργάνωση και η κλιμάκωση αυτού του αγώνα δεν μπορεί να αφεθεί «με εξουσιοδότηση» σε εργοδοτικές - κυβερνητικές πλειοψηφίες που υπηρετούν και στηρίζουν τις κυβερνητικές και εργοδοτικές πολιτικές και τακτικές.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Σε κάθε χώρο δουλειάς, να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα, να ενισχύσουμε αποφασιστικά τις συλλογικές διαδικασίες, τη συσπείρωση και την αλληλεγγύη των εργαζομένων, την ενότητα δράσης. Να οργανώσουμε ουσιαστικούς, κλιμακούμενους και δυναμικούς αγώνες με όλες τις μορφές κινητοποίησης, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους όλων των άλλων ειδικοτήτων και πανελλαδικά, με αιχμή την υπεράσπιση των ΣΣΕ.

Να υποχρεώσουμε τις εργοδοτικές οργανώσεις να συνυπογράψουν νέες ΣΣΕ, που θα κατοχυρώνουν όλα τα δικαιώματά μας και θα προβλέπουν αυξήσεις σε μισθούς, ιδιαίτερα στα χαμηλά κλιμάκια.

Στις ΣΣΕ να υπάγονται και όσοι εργάζονται στα λεγόμενα "new media".

Κατάργηση κάθε μορφής ατομικής σύμβασης ή συμφωνίας που προβλέπει μειώσεις.

Να παρθούν πίσω όλες οι αποφάσεις για μείωση αποδοχών στα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ) και να ισχύσουν οι κλαδικές συμβάσεις.

Αμεση κατάργηση όλων των λεγόμενων ελαστικών σχέσεων (ΔΠΥ κλπ.)

Οχι απλήρωτη και "μαύρη" πρακτική εξάσκηση, αλλά με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Οσο διαρκεί η ανεργία, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ, να υπολογίζεται ο χρόνος ως συντάξιμος, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αναστολή πληρωμών των δανείων.

Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να επιστρέψουν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org