Σάββατο 19 Μάη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χρώματα» ελληνικού σύγχρονου χορού

«Ψηφίδες» μιας «τοιχογραφίας» αναζητήσεων του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει το 11ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, που πραγματοποιείται (19/5-18/6) σε έξι θέατρα της Αθήνας («Olvio», «Ροές», «Αργώ», «Βασιλάκου», «Χώρα», «14η Μέρα»). Εξήντα τρεις ομάδες χορού θα ξετυλίξουν νέες χορογραφίες - απόσταγμα έμπνευσης, σκληρής δουλειάς, δημιουργικής κατάθεσης - σε μια εποχή με πολλές αντιξοότητες για τους καλλιτέχνες και για τις προσπάθειές τους, προκειμένου ο χορός να πλησιάσει τον θεατή.

«Οι Ελληνες χορογράφοι, χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές, φωτογράφοι, παρά την έλλειψη πόρων, μόνιμης στέγης και χρημάτων, την ανυπαρξία χορηγιών, κλπ., δεν εγκαταλείπουμε το όραμά μας», αναφέρει ο Πέτρος Γάλλιας, πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. «Είμαστε παρόντες, για άλλη μια χρονιά, για να δείξουμε τα χρώματα και τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής δημιουργίας. Για ακόμα μια χρονιά, παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο η ύπαρξη ενός δικού μας χώρου. Δουλεύουμε και επιμένουμε γι' αυτό μας το στέκι, γιατί έτσι θα μπορούμε να προσφέρουμε χορό στην πόλη, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, εναλλασσόμενες παραστάσεις».

Το σωματείο, όπως σημειώνει, δίνει την ευκαιρία σε όλους τους χορογράφους να παρουσιάσουν το έργο τους αυτόνομα, χωρίς διαμεσολάβηση, χωρίς επιλογή ή έλεγχο. Παράλληλα, στο φεστιβάλ και συγκεκριμένα στις «Ανεξάρτητες παρουσίες» φιλοξενούνται πρωτοεμφανιζόμενοι χορογράφοι και χορευτές που δεν έχουν σταθερές ομάδες, ενώ σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO συνδιοργανώνονται δυο βραδιές με «Νέες δυνάμεις», αφιερωμένες στους τελειόφοιτους των ανώτερων σχολών χορού. Επίσης, αφιερώνεται ένα διήμερο στα παιδιά, με τρεις ομάδες χορού να «αφηγούνται» με κίνηση και χορό, πολύχρωμα παραμύθια, ενώ παραστάσεις - δρώμενα θα φιλοξενηθούν και στο Μουσείο Μπενάκη και Ιδρυμα Θεοχαράκη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org