Η παράσταση «Γράμμα από τη φυλακή για τους Ευρωπαίους» του Γ. Α. Μαγκάκη από τους «Illumin Arti», παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Δευτέρα (9 μ.μ.) στο «Θέατρο στον κύβο» (Μαργαρίτη 5, Νέος Κόσμος, τηλ. 6984.028.017). Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μπρατάκος. Κοστούμια: Περσεφόνη Γεράγγελου - «Illumin Arti». Σκηνικά: Φίλιππος Βασιλείου. «Illumin Arti»: Βασιλείου Φίλιππος, Γεράγγελου Περσεφόνη, Ζάρδα Αγάπη, Κουρεβέσης Αλέξανδρος, Μπρατάκου Αρτεμις, Οικονομίδου Κλεοπάτρα, Πολίτης Παντελής, Σταματίου Ελένη, Χρόνη Αντιγόνη.
Ο Γ. Α. Μαγκάκης, όντας φυλακισμένος από τη χούντα στον Κορυδαλλό, έγραψε μια επιστολή προς τους λαούς της Ευρώπης. Το Φλεβάρη του 1971 φυγάδευσε τα γραπτά του μέσω ενός Ιταλού κρατουμένου που αποφυλακιζόταν, ώστε το κείμενο να δημοσιευτεί στο «Atlantic Monthly Review» στην Αμερική και έπειτα στους «Times» της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Ακολούθησαν πλήθος περιοδικών και εφημερίδων σε Γερμανία, Αφρική, Λατινική Αμερική, Ιαπωνία, που δημοσίευσαν το γράμμα - ντοκουμέντο, το οποίο γνωστοποίησε τα εγκλήματα της χούντας σε φορείς και διάφορα κράτη. Η επιστολή κατατέθηκε και στο Κογκρέσο και έγινε διδακτέα ύλη σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Στην ελληνική γλώσσα, για πρώτη φορά, δημοσιεύθηκε στη Φρανκφούρτη, το 1971, από τον οίκο «Attika Press» με τίτλο: «Ελευθερία αγάπη μου». Η Διεθνής Αμνηστία τύπωσε το κείμενο σε πολλές γλώσσες και διέθετε τα έσοδα από τις εισπράξεις των πωλήσεων υπέρ των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτικών κρατουμένων.
Με «άξονα» το κείμενο της επιστολής, η παράσταση επιχειρεί να «μιλήσει» για τις αξίες και τους εφιάλτες του συντάκτη της, μέσα από το πρίσμα των σημερινών καταστάσεων.
Ο θίασος «Λυκόφως» παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Γιώργου Σεβαστίκογλου «Αγγέλα», στο χώρο «Kunsthalle Athena» (Κεραμεικού 28) από 7/6 και για λίγες μόνο παραστάσεις (8 μ.μ.). Αθήνα, 1950. Μετεμφυλιακή Ελλάδα. Μετανάστευση. Αθήνα του σήμερα. Απώλειες. Η Αγγέλα φτάνει από το χωριό της με μια βαλίτσα όνειρα να δουλέψει υπηρέτρια. Εκπόρνευση, μαστροπεία, σήψη, λαϊκά μπλουζ, μια Ελλάδα που μάχεται. Αδιέξοδο. Καημός. Ονειρα που κλείνουν σε ντουβάρια. Πρόσωπα με ματαιωμένα όνειρα. Βιοπάλη, ανασφάλεια. Μια Ελλάδα που προσπαθεί να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της, εκεί που ξεπηδούν οι πρώτοι πίνακες του Τσαρούχη, η ποίηση του Ρίτσου, οι μελωδίες των Θεοδωράκη και Χατζιδάκι, τα αηδόνια του ρεμπέτικου, οι χορδές των μπουζουκιών. Η Αγγέλα είναι η Ελλάδα που παλεύει ανάμεσα σε όνειρα και εφιάλτες.
Η ομάδα «Βιομηχανική» και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζουν στον «Κινητήρα» (Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, τηλ. 210.9248.328) την περφόρμανς «Ανθρωπος χαμένος», σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Γύρα, για τρία Σαββατοκύριακα 26 - 27/5, 2 - 3/6, 9 - 10/6 (7.15 μ.μ.). Μια αυθαίρετη συρραφή με λόγια του Αλσέστ («Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου), η επικαιρότητα σε τίτλους, η φωνή της Καλή Καλό να θυμίζει από πού προήλθαμε κι ένα χειρουργικό τραπέζι του 1910 όπου έγιναν εκατοντάδες τοκετοί, συνθέτουν την περφόρμανς που ερμηνεύει ως γυναίκα - μισάνθρωπος η Αλίκη Αβδελοπούλου. Μουσική Ορέστη Τάνη. Σκηνικό - κοστούμι Ευδοκίας Βεροπούλου. Βίντεο Αρτ Διονύση Τσαφταρίδη. Κίνηση Ιωάννας Καμπυλαυκά. Ακούγονται οι φωνές των Καλή Καλό, Δημήτρη Κανέλλου και του μικρού Κωνσταντίνου.