Είναι οι αιτίες για την αύξηση των αυτοκτονιών κατά 22% και της αύξησης των νοσηλειών των παιδιών κατά 15% με ψυχογενείς αιτίες
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το 38ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικού Συνεδρίου που θα γίνει στην Αθήνα (16 - 19/5/2012). Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων. Τα αιτήματα, όπως αναφέρθηκε, από ανθρώπους που δυσφορούν αυτήν την περίοδο, προς τις υποστηρικτικές μονάδες, έχουν αυξηθεί κατά 20% - 30%, αλλά υπάρχει δυσκολία στην κάλυψη των τεράστιων αναγκών λόγω των περικοπών. Εκτός, επισημάνθηκε, από τους αμιγώς οικονομικούς παράγοντες, ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον, ως ψυχολογικές επιπτώσεις που συνδέονται με οικονομικές παραμέτρους, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σχετικές έρευνες υπογραμμίζουν ότι ακόμα και για όσους εργάζονται, η εργασιακή επισφάλεια και ο φόβος απώλειας εργασίας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικότερες αιτίες κατάθλιψης από το ίδιο το γεγονός της ανεργίας, με το άγχος της απόλυσης να μετασχηματίζεται συχνά σε καταθλιπτικό επεισόδιο.
Τα περισσότερα παιδιά, ακόμα και σε προσχολική ηλικία, προσέρχονται στα παιδιατρικά τμήματα των Νοσοκομείων με έντονες κεφαλαλγίες, κοιλιακά άλγη και πόνους στα άκρα. Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται προκύπτει ότι οι πόνοι δεν οφείλονται σε κάποιο νόσημα. Για τις περισσότερες περιπτώσεις ο παράγοντας είναι ψυχογενής.