Τρίτη 15 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εντυπωσιακό εύρημα στη «γειτονιά» της Ακρόπολης

Ενα εντυπωσιακό εύρημα αποκαλύφθηκε στη «γειτονιά» της Ακρόπολης, σε σωστική ανασκαφή της Γ' Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), σε οικόπεδο στην οδό Πορίνου 7: Σε βάθος ενός μέτρου αποκαλύφθηκε τμήμα μεγάλου, πολυτελούς λουτρικού συγκροτήματος της ύστερης αρχαιότητας (2ος - 7ος αιώνας μ.Χ.), σε πολύ καλή κατάσταση και με χώρους θερμών, χλιαρών και ψυχρών λουτρών.

Η περιοχή του λουτρού (πολύ κοντά στο νότιο κλίτος της Ακρόπολης, εντός του τειχισμένου τμήματος της αρχαίας πόλης, κοντά στον Ιλισό ποταμό) ήταν σημαντικός τόπος λατρείας, με πανάρχαια ιερά. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που επικαλείται δηλώσεις της αρχαιολόγου της Γ' ΕΠΚΑ Χαράς Χαραμή, το λουτρικό συγκρότημα, ίσως, αποτελούσε τμήμα αστικής κατοικίας. Ομως, οι εκτεταμένες διαστάσεις του και το πλέγμα των χώρων που το περιέβαλλε, ίσως συνιστούν μέρος ενός μεγαλύτερου ιδιωτικού ή δημόσιου οικοδομήματος.

Το συγκρότημα συνεχίζεται και κάτω από τις πολυκατοικίες, γεγονός που - σε συνδυασμό με το μικρό βάθος της ανασκαφής - σημαίνει ότι την εποχή που χτίστηκαν αυτές οι πολυκατοικίες, όχι μόνο κατέστρεψαν ανεπιστρεπτί τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της εποχής, αλλά έθαψαν και τα υπόλοιπα τμήματα του λουτρού, ίσως και άλλων αρχαιοτήτων. Εξάλλου, το οικόπεδο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Μακρυγιάννη, δηλαδή στον «πυρήνα» της διαχρονικής οικιστικής ανάπτυξης της Αθήνας. Βρίσκεται, επίσης, πλησίον του νέου Μουσείου Ακρόπολης, που χτίστηκε πάνω σε πολύ σημαντικά ευρήματα διαφόρων ιστορικών φάσεων της πόλης, τμήμα των οποίων εντάχθηκε στο μουσείο σαν ανοιχτή επισκέψιμη ανασκαφή. Της καταστροφής αυτής προηγήθηκαν η μαζική καταστροφή αρχαιοτήτων από τους μεγαλοεργολάβους και το «ντελίριο» της αντιπαροχής στις μετεμφυλιακές δεκαετίες, οπότε έγινε έκρηξη της εσωτερικής μετανάστευσης από τη ρημαγμένη ύπαιθρο, συντελώντας στη μεταπολεμική ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού.

Οι τοίχοι του οικοδομήματος σώζονται μέχρι το 1 - 1,3 μέτρα, ενώ το συγκρότημα έχει έκταση 1.450 τ.μ. Η πιθανότερη είσοδός του είναι δυτικά, όπου ο αρχαίος κεντρικός δρόμος συμπίπτει με τη σημερινή οδό Μακρυγιάννη. Τότε διέσχιζε το ανατολικό τμήμα της πόλης και συνέδεε τους βόρειους δήμους με τον Φαληρικό όρμο.

Μεταξύ άλλων βρέθηκαν μαγειρείο, κυκλική δεξαμενή, δύο χώροι με δεξαμενές για το ψυχρό λουτρό, όπου ήταν εγκατεστημένοι και λουτήρες ατομικής χρήσης και τέσσερις υπόκαυστοι χώροι, ένας για χλιαρό λουτρό και τρεις για θερμό.

Το κτίριο, επιμελώς κατασκευασμένο, με τοιχογραφίες και μαρμάρινα πλακίδια στους τοίχους και το δάπεδο, ήταν πολυτελές. Βρέθηκαν μεγάλος αριθμός νομισμάτων, θραύσματα γυάλινων και πήλινων αγγείων από την οικοσκευή και τμήματα λύχνων. Επίσης, στην περιοχή του ψυχρού λουτρού βρέθηκαν τρεις μαρμάρινες ανδρικές κεφαλές. Η μία απεικονίζει τον Λύκειο ή Κιθαρωδό Απόλλωνα. Πιθανότατα οι κεφαλές προέρχονται από τον εσωτερικό διάκοσμο του λουτρού.

Το συγκρότημα είτε καταστράφηκε είτε εγκαταλείφθηκε και τον 11ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε για κατοικία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργο μετ' εμποδίων(1998-05-29 00:00:00.0)
Το αρχαιότερο λουτρό, ο αρχαιότερος "οίκος"(1998-02-14 00:00:00.0)
Αρχαία και λαθρανασκαφές(1997-10-28 00:00:00.0)
Διαλύονται ή καταχώνονται(1997-08-07 00:00:00.0)
Στη θέση του ο κίονας(1997-05-03 00:00:00.0)
Επέλαση "μετροπόντικα" - ιδιωτών κατά αρχαιοτήτων(1996-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ