Σάββατο 12 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Μαθήματα αληθινής Ιστορίας

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση των μαθητών στο Μουσείο
Στιγμιότυπο από την ξενάγηση των μαθητών στο Μουσείο
«Ανεβαίνω στις πλάτες των προγόνων μου για να δω το μέλλον. Μόνο έτσι αυτό το μέλλον θα είναι στέρεο». Αλμπερτ Αϊνστάιν

Κι επειδή «η πραγματική ιστορία της χώρας μας δε διδάσκεται στα σχολικά βιβλία και σήμερα είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ οι μαθητές να μυηθούν στην ιδέα ότι οι λαοί είναι εκείνοι που αλλάζουν τα πράγματα και κινούν την Ιστορία», η εκπαιδευτικός Μαρία Αραμπατζή, ανέλαβε την πρωτοβουλία και επέμεινε οι μαθητές της στο 53ο Λύκειο Σεπολίων να παρακολουθήσουν ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι. Μαθητές της Β' Λυκείου είχαν την ευκαιρία να δουν ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, έντυπα, εφημερίδες, ντοκουμέντα δικαστικών αποφάσεων, γράμματα και λευκώματα μελλοθανάτων, διάφορα δημιουργήματα αγωνιστών στις φυλακές και τις εξορίες, ντοκουμέντα για το εργατικό κίνημα του '30, τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο του '40. Τα περισσότερα απ' αυτά αφορούν την ιστορική περίοδο από το 1936 ως το 1949 με κορυφαία γεγονότα την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και την εποποιία του ΔΣΕ.

Ενα μάθημα που, όπως φάνηκε στο βλέμμα, άνοιξε χώρο στην ψυχή και το μυαλό των μαθητών για εσωτερικές διεργασίες, για προβληματισμό σε βάθος, να δουν ξεκάθαρα ποιες δυνάμεις ωθούν τα πράγματα προς τα μπρος. «"Θα υπακούω απόλυτα στις διαταγές του ανώτατου αρχηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ", είναι ο όρκος του ταγματασφαλίτη που σήμερα η "Χρυσή Αυγή" τους παρουσιάζει ως ήρωες. Να ποιοι είναι», λέει ο Θόδωρος Αυγέρος, ο οποίος κάνει την ξενάγηση, παρουσιάζοντας φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα φρικιαστικά εγκλήματα του φασισμού. «Πάντα κτήνη ήταν οι φασίστες», απαντούν οι μαθητές. Στον αντίποδα ο όρκος του μαχητή του ΔΣΕ: «(...) Ορκίζομαι να πολεμήσω με το όπλο στο χέρι (...) να εξασφαλίσω και να υπερασπίσω τη δημοκρατία, την τιμή, την εργασία, την περιουσία και πρόοδο του λαού μου».

Ο ρόλος και των εκπαιδευτικών στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών τους, για να μάθουν την αλήθεια, έχει ιδιαίτερο βάρος. (Το Μουσείο λειτουργεί από Δευτέρα ως και Σάββατο 10π.μ. - 2.μ.μ. Για τις οργανωμένες επισκέψεις μαθητών και φοιτητών, τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 5730.026 - 6972840.765).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ