Πέμπτη 10 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Προσκλητήριο στο κεφάλαιο για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα

Η εθνική κυριαρχία που διέδιδαν διάφοροι οπορτουνιστές ότι ανακτήθηκε με αφορμή την εθνικοποίηση πετρελαϊκής εταιρείας αποδεικνύεται ότι λειτουργεί υπέρ του κεφαλαίου

Μπορεί οι λαϊκοί άνθρωποι να χαίρονται για την εθνικοποίηση, ωστόσο είναι ένα μέτρο που εξυπηρετεί στη συγκεκριμένη φάση, την αστική τάξη
Μπορεί οι λαϊκοί άνθρωποι να χαίρονται για την εθνικοποίηση, ωστόσο είναι ένα μέτρο που εξυπηρετεί στη συγκεκριμένη φάση, την αστική τάξη
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της αργεντίνικης οικονομίας γενικότερα και ειδικότερα για τον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Αρμάντο Μπούντου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Διάσκεψη της Αμερικής που πραγματοποιήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον.

Η τόσο υψηλόβαθμη εκπροσώπηση εκ μέρους της κυβέρνησης της Αργεντινής δεν είναι τυχαία καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Telam ο Μπούντου μετέβη στην αμερικανική πρωτεύουσα με κύριο στόχο την πρόσκληση «επενδυτών» για τα πετρέλαια της Αργεντινής, και τις κερδοφόρες προοπτικές και μάλιστα με πολύ καλύτερους όρους που διανοίγονται για το εγχώριο και το πολυεθνικό κεφάλαιο μετά την πολύκροτη «εθνικοποίηση» του πλειοψηφικού πακέτου - του 51% - της ενεργειακής εταιρείας YPF Sa. που ανήκε μέχρι πρόσφατα στον ισπανικό κολοσσό Repsol και έχει προκαλέσει «πόλεμο» μεταξύ της Αργεντινής και της Ισπανίας.

Το μεγάλο δέλεαρ για το κεφάλαιο δεν είναι άλλο από την εκμετάλλευση ενός από τα μεγαλύτερα σχιστολιθικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Βάκα Μουέρτα στην επαρχία Νεκουέν στην αργεντίνικη Παταγονία. Κοίτασμα που ανακαλύφθηκε το Μάη του 2011 και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει αποθέματα τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και η Αργεντινή αναζητεί ήδη στρατηγικούς εταίρους για την εκμετάλλευσή του, η οποία απαιτεί τεχνογνωσία που δεν έχει κατέχει. Το «τρόπαιο» της Vaca Muerta παρουσίασε ο Αρμάντο Μπούντου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τονίζοντας μάλιστα «ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής όχι μόνο δεν αποτρέπει ή αποθαρρύνει τις επενδύσεις μετά την εθνικοποίηση, αλλά έχει θέσει το πλαίσιο για εξαιρετικές ευκαιρίες για όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε κοινές επιχειρήσεις και για κοινοπραξίες στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα».

Στο μεταξύ, η Αργεντινή άνοιξε ακόμη ένα μέτωπο με την Ισπανία καθώς ο ισπανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Telefonica κλήθηκε να καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 43 εκατ. δολαρίων για μία ολική βλάβη που υπέστη το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Movistar, από την οποία ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες 18 εκατ. άνθρωποι στις 2 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Σχεδιασμού, Χούλιο Δε Βίδο.

Ο όμιλος Telefonica ελέγχει περί το 40% της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας στην Αργεντινή, όπου λειτουργούν 50 εκατ. κινητά τηλέφωνα για έναν πληθυσμό 40 εκατ. Ανθρώπων και επιπλέον ελέγχει, από την εποχή της ιδιωτικοποίησης του τομέα επί προεδρίας Κάρλος Μένεμ (1989-1999) τη σταθερή τηλεφωνία στη μισή νότια Αργεντινή, περιλαμβανομένου και του μισού νότιου Μπουένος Αϊρες και των περιχώρων του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ