Τετάρτη 9 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σύσκεψη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Οι εξελίξεις στα θέματα του πετρελαίου και των αγωγών φυσικού αερίου, απασχόλησαν χτες, την κοινή σύσκεψη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, στη σύσκεψη, που εντάσσεται στις τακτικές επαφές συντονισμού των δύο υπουργείων, συζητήθηκε το ζήτημα των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου και οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την έναρξη διαβουλεύσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα. Μέχρι και τον Μάρτη, το ιρανικό πετρέλαιο κάλυπτε περίπου το 30% των ελληνικών αναγκών, στη βάση του πολύ σημαντικού πλεονεκτήματος παροχής πίστωσης από την πλευρά του Ιράν. Η πίστωση διευκόλυνε την αγορά πετρελαίου σε μια φάση που οι ξένες τράπεζες αποδείχτηκαν εξαιρετικά αυστηρές απέναντι στην ανάγκη χορήγησης πιστώσεων για τις αγοραπωλησίες. Από τον Απρίλη, σύμφωνα με παράγοντες των ΕΛΠΕ, η τροφοδοσία από το Ιράν έχει σταματήσει, ενόψει των απαγορεύσεων της ΕΕ. Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί γεννούν ακόμη μια φορά σημαντικά εμπόδια που τις συνέπειές τους καλούνται να υποστούν οι λαοί με πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Στη σύσκεψη έγινε επίσης ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Κασπία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ