Δευτέρα 7 Μάη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εκλογές με συγκρούσεις και εκρήξεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με συγκρούσεις και εκρήξεις βαίνει στις σημερινές κάλπες της 7ης Μάη η Συρία, από τις οποίες θα αναδειχθεί ένα νέο 250μελές κοινοβούλιο με γνώμονα το καινούριο σύνταγμα που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα πριν από περίπου τρεις μήνες και επιτρέπει τη σύσταση νέων κομμάτων. Στις εκλογές συμμετέχουν 11 κόμματα και 7.195 υποψήφιοι, με το υπουργείο Πληροφοριών να επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για απτή εφαρμογή των δεσμεύσεων της συριακής ηγεσίας για «μεταρρυθμίσεις και πολιτική αλλαγή».

Αντίθετα, σε μποϊκοτάζ των εκλογών καλεί τμήμα της, ελεγχόμενης κυρίως από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», συριακής αντιπολίτευσης, που ανακοίνωσε ότι «έστησε» εναλλακτικό κοινοβούλιο, προφανώς εκτός συριακού εδάφους. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια» τις εκλογές, λέγοντας ότι αποτελούν απλώς ελιγμούς και παράταση ζωής για το συριακό καθεστώς.

Την ίδια ώρα, μάχες ανάμεσα σε ενόπλους της αντιπολίτευσης που επιτίθενται σε κυβερνητικά στρατεύματα σημειώνονταν τόσο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία στην επαρχία Ιντλίμπ όσο και κοντά στα σύνορα με το Ιράκ στην επαρχία Ντάιρ αλ Τζουρ. Τα πνεύματα παρέμεναν εξαιρετικά τεταμένα επίσης και στη Δαμασκό, δύο 24ωρα μετά τις εκρήξεις που αναφέρθηκαν κοντά στα κτίρια των δυνάμεων ασφαλείας στη λεωφόρο Σαρία αλ Τάουρα και στην πόλη Χαλέπι. Συνολικά σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν αρκετοί. Ενταση επικράτησε και στις κηδείες των θυμάτων, το Σάββατο το βράδυ, τις οποίες άτομα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση μετέτρεψαν σε διαδηλώσεις κατά της συριακής ηγεσίας, διαμαρτυρόμενοι για την ανακοίνωση της Δαμασκού ότι πίσω από τις εκρήξεις βρίσκονται «τρομοκρατικά στοιχεία της αντιπολίτευσης».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους Σύρους που βρίσκονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί στα σύνορα. Ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία για να προχωρήσει σε εκ νέου παρεμβάσεις στα εσωτερικά της γείτονος, κατηγορώντας τη συριακή ηγεσία για τη στάση της και αφήνοντας, ουσιαστικά, πολλά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου Ανάν που έχει, ήδη, αρχίσει να εφαρμόζεται με πρώτο στόχο την επίτευξη απόλυτης κατάπαυσης πυρός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ