Κυριακή 29 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναβαθμίζει το ρόλο της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα

Απο την πρόσφατη λεγόμενη Σύνοδο «Φίλων της Συρίας» που διοργάνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν με την συμμεττοχή των ιμπεριαλιστών ΕΕ και ΝΑΤΟ
Απο την πρόσφατη λεγόμενη Σύνοδο «Φίλων της Συρίας» που διοργάνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν με την συμμεττοχή των ιμπεριαλιστών ΕΕ και ΝΑΤΟ
Αναβάθμιση του ρόλου της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα επιδιώκει η τουρκική αστική τάξη εκμεταλλευόμενη και διαμορφώνοντας τις ανακατατάξεις στα αστικά καθεστώτα και την προσπάθεια αλλαγής τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Παρεμβαίνει όλο και περισσότερο στις εξελίξεις στην περιοχή της, όπως στην περίπτωση της Συρίας, επιχειρώντας να αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα, ενώ αξιοποιεί και την γειτνίαση με αυτή την χώρα. Η πολιτική του να παρουσιαστεί η Τουρκία ως η «γέφυρα» μεταξύ μουσουλμανικού κόσμου και Δύσης, ενισχύεται και στηρίζεται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με δεδομένη και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία στους σχεδιασμούς για την «Ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Η στήριξη της τουρκικής αστικής τάξης στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», που ήταν έκδηλη τόσο στην περίπτωση της Λιβύης όσο και στην παρούσα κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Συρία, είναι ενδεικτική καθώς εκφράστηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των «Φίλων της Συρίας», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή τουλάχιστον 80 αντιπροσωπειών από κυβερνήσεις και οργανισμούς, μεταξύ των οποίων των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και Γαλλίας, αλλά χωρίς την παρουσία της Ρωσίας και της Κίνας. Ωστόσο οι προσπάθειες στις οποίες η Τουρκία εμφανίζεται ως ένθερμος υποστηρικτής, να αναδειχθεί μία ενωτική και ευρεία αντιπολιτευτική συμμαχία, δεν απέδωσαν, δεδομένου ότι αρκετές ήταν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης οι οποίες διαχωρίζουν τη θέση τους από το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» με τη διαρκή υποστήριξη της Αγκυρας.

Και στο «παιχνίδι» της ενέργειας

Η Τουρκία τονίζει ιδιαίτερα τη θέση της στα ενεργειακά παιχνίδια και τη γεωστρατηγική της θέση όσον αφορά τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας, στέλνοντας μήνυμα στην ΕΕ, ότι είναι «απαραίτητη» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ιδιαίτερα στο παρόν ασταθές περιβάλλον. Η συγκεκριμένη θέση υιοθετείται σε όλα τα ψηφίσματα της ΕΕ και τις εκθέσεις που αφορούν την Τουρκία, με τους «27» να υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους την σημασία της Αγκυρας στους σχεδιασμούς για την ενέργεια, και την συμβολή της στους δρόμους των αγωγών.

Εχει ήδη ανακοινώσει χερσαίες έρευνες στα κατεχόμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας,με στόχο την εξεύρεση υδρογονανθράκων ενώ πάντα για λογαριασμό του κεφαλαίου, ήδη, πραγματοποιεί έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα δεδομένων των στόχων που έχει για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Μεσογείου η Τουρκία καταπατά την ελληνική ΑΟΖ, πραγματοποιώντας έρευνες κοντά στο Καστελόριζο, το οποίο επιδιώκει να χαρακτηρίσει ως «γκρίζα ζώνη» με στόχο να επεκτείνει την ΑΟΖ της μέχρι την ΑΟΖ της Αιγύπτου. Την ίδια στιγμή εκτοξεύει σειρά απειλών στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, χωρίς να δέχεται καμία συνέπεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενδεικτικά τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου εκτιμώνται σε περίπου 15 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, μεταξύ αυτών τα κοιτάσματα της Κύπρου, της λεκάνης του Ηροδότου και της Κρήτης.

Ο ρόλος της Αγκυρας προωθείται και με την εκμετάλλευση των δεσμών που οικοδομεί με τις μουσουλμανικές χώρες, ενώ ήδη συμμετέχει ενεργά στα δίκτυα των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ασία στην Ευρώπη, έχοντας συμφωνίες και συνεργασία τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία, η οποία επίσης επιδιώκει μερίδιο στον πλούτο της Μεσογείου.

Ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα

Την ίδια στιγμή η Τουρκία ανοίγει τον ορίζοντα των συνεργασιών της και με την Κίνα, με τους δεσμούς των δύο χωρών να ισχυροποιούνται μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο. Στην ατζέντα των επαφών του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος έφτασε στην Κίνα συνοδευόμενος από πολυπληθή ομάδα επιχειρηματιών, ήταν η ενέργεια, το εμπόριο και οι κοινές επενδύσεις και είχε συναντήσεις με τον Κινέζο ομόλογό του Ουέν Τζιαμπάο και τον Πρόεδρο της Κίνας, Χου Ζιντάο.

Τόσο ο Χ. Ζιντάο όσο και ο Ου. Τζιαμπάο υπογράμμισαν την ανάγκη της στρατηγικής συνεργασίας και συντονισμού Τουρκίας και Κίνας όσον αφορά στη διατήρηση της περιφερειακής «σταθερότητας και ειρήνης» καθώς και της κοινής ανάπτυξης. Ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε μάλιστα τη σημασία και της ανάπτυξης της συνεργασίας με την Τουρκία, και τόνισε ότι δεδομένης της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στη Δυτική Ασία, στη Βόρεια Αφρική, πρέπει οι δύο χώρες να ενισχύσουν το συντονισμό τους, με την «προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης και της ανάπτυξης» να μεταφράζεται απλά σε διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων στα πλαίσια του καταμερισμού στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Στόχος είναι Τουρκία και Κίνα να συνεργαστούν και στην πυρηνική ενέργεια και στις υποδομές, με την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν να έχει ως αποτέλεσμα την υπογραφή πλήθους συμφωνιών τουρκικών και κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΚΚ Τουρκίας: Κάλεσμα στο λαό ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Σε πρόσφατη ανάλυσή του για το ρόλο της Τουρκίας στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια το ΚΚ Τουρκίας (ΚΚΤ) τονίζει ότι η χώρα έχει αυξήσει την παρέμβασή της στις περιφερειακές εξελίξεις όντας ενταγμένη στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Υπογραμμίζει ότι η αστική τάξη της χώρας επιχειρεί ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ να ισχυροποιήσει τη θέση της στην περιοχή και να διαδραματίσει ενεργό ρόλο για να προωθήσει τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων.

Το ΚΚΤ τονίζει ιδιαίτερα τη συνεργασία της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις ΗΠΑ, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας, σημειώνοντας ότι το ΑΚΡ είναι ένα θρησκευτικό κόμμα υπέρ του κεφαλαίου. Οπως επισημαίνει η Τουρκία προστατεύεται οικονομικά από τις ΗΠΑ, προκειμένου να διατηρεί τους ρυθμούς ανάπτυξής της και να παραμένει εκτός κρίσης. Το ΑΚΡ στην παρούσα περίοδο έχει καταφέρει να εξαπατήσει - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - εκατομμύρια ανθρώπων που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα στην Τουρκία, αλλά και λαούς της Μέσης Ανατολής, αλλά και κυβερνήσεις χωρών όπως του Ιράν και της Συρίας, που δέχονται επίθεση από τις ΗΠΑ.

Το ΚΚ Τουρκίας προσπαθεί να προετοιμάσει τα λαϊκά στρώματα και να δυναμώσει τα ταξικά κριτήρια για να κατανοηθεί ο ρόλος που παίζει το ΑΚΡ, σημειώνοντας ότι η οικονομική και πολιτική εξάρτηση της Τουρκίας από αμερικανικά κεφάλαια δεν έρχεται σε αντίθεση με το ρόλο της τουρκικής αστικής τάξης και εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Υπογραμμίζει ότι ο λαός είναι αντιμέτωπος με την κατάσταση που δημιούργησε η αρμονία των απαιτήσεων των καπιταλιστών της Τουρκίας, οι ιδεολογικές και πολιτικές επιδιώξεις του ΑΚΡ και οι προσπάθειες ανακατατάξεων στην περιοχή από τις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚ Τουρκίας δηλώνει την ξεκάθαρη αντίθεσή του στις προσπάθειες της τουρκικής αστικής τάξης να παρέμβει σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και στην αναζήτηση ευκαιριών επέκτασης της ηγεμονίας της, συνεχίζοντας παράλληλα τον αγώνα του ενάντια στην ηγεμονία των ΗΠΑ επί της Τουρκίας. Δηλώνει παράλληλα την πρόθεσή του να παλέψει ενάντια και στους ιμπεριαλιστές της ΕΕ, έστω και αν έχουν περάσει επί του παρόντος στο παρασκήνιο.

Στόχος του ΚΚ Τουρκίας είναι να συνδέσει ακόμα περισσότερο την αντιιμπεριαλιστική πάλη με τη σοσιαλιστική προοπτική.


Α.Φ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ