Κυριακή 29 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΣΕ - ΠΟΔΝ
Αμέριστη αλληλεγγύη στο συριακό λαό ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Οι αντιπροσωπείες της ΠΟΔΝ και του ΠΣΕ κατά την κατάθεση στεφάνων μαζί με συριακές οργανώσεις στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη
Οι αντιπροσωπείες της ΠΟΔΝ και του ΠΣΕ κατά την κατάθεση στεφάνων μαζί με συριακές οργανώσεις στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη
Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η διεθνής αποστολή αλληλεγγύης και καταγραφής των γεγονότων στη Συρία που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εθνικής Ενωσης Σύρων Φοιτητών και του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης της Συρίας. Οι δύο διεθνείς οργανώσεις είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στη Συρία, συνομιλώντας με απλό κόσμο και με ηγέτες των κομμάτων του Πατριωτικού Μετώπου, τις αντίστοιχες οργανώσεις νεολαίας και φοιτητών, αλλά και με συνδικάτα και κινήματα ειρήνης, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη έκφρασης αλληλεγγύης, καθώς ο λαός βρίσκεται εν μέσω κυρώσεων και απειλών. Υποσχέθηκαν πως θα αναδείξουν την πραγματική εικόνα των γεγονότων στη Συρία. Επισκέφθηκαν τραυματισμένους στρατιώτες σε νοσοκομείο της Δαμασκού, όπου οι γιατροί και οι τραυματίες κατήγγειλαν πως βρέθηκαν στο στόχαστρο τρομοκρατικών ομάδων την ώρα που οι ίδιοι εκτελούσαν το χρέος τους να προστατεύουν τους πολίτες.

Σειρά συναντήσεων

Συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Φεϊζάλ Μικντάντ, καθώς και με τον αναπληρωτή ΓΓ του κόμματος Μπάαθ, Αμπνταλάχ Αλ Ακχμάρ. Είχαν, επίσης, εποικοδομητικές συναντήσεις με τους ΓΓ του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, Αμάρ Μπαγκντάς, και του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Ενοποιημένο), Χουνέιν Νέμερ, ενώ αντιπροσωπείες του ΠΣΕ και της ΠΟΔΝ επισκέφθηκαν το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο όρος Κάσιουν, όπου απέτισαν φόρο τιμής. Οι αντιπροσωπείες του ΠΣΕ και της ΠΟΔΝ κατήγγειλαν τις ιμπεριαλιστικές απειλές και επεμβάσεις και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο λαό και τη νεολαία της Συρίας. Σημειώνεται πως στις αντιπροσωπείες των δύο οργανώσεων συμμετείχαν η Πρόεδρος και ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ Σοκόρο Γκόμες και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, αντίστοιχα, καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΟΔΝ Δημήτρης Παλμύρης και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΔΝ Ανόι Σάντσες.

Συνέντευξη Τύπου του ΠΣΕ

Την Τετάρτη, εκ μέρους του ΠΣΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης παραχώρησε στη Δαμασκό συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στη Συρία. Στην παρουσίασή του σημείωσε πως «το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) με 15 οργανώσεις μέλη του από αντίστοιχο αριθμό χωρών όλων των ηπείρων επισκέφθηκε τη Συρία από τις 21 έως τις 25 Απρίλη ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης της Συρίας και της Εθνικής Ενωσης Σύριων Φοιτητών. Η διεθνής αποστολή αλληλεγγύης και καταγραφής γεγονότων στη Συρία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) και στο σύνολό τους πήραν μέρος 36 οργανώσεις από 23 χώρες». Εκ μέρους του ΠΣΕ χαιρέτισε «τα εκατομμύρια του φιλειρηνικού λαού της Συρίας» και εξέφρασε «την ειλικρινή αλληλεγγύη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος με τις γνήσιες, ειρηνικές, κοινωνικές κινητοποιήσεις και τα δίκαια αιτήματα για οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στη χώρα, ώστε ο Συριακός λαός να γίνει αφέντης της μοίρας του. Αυτές οι γνήσιες επιθυμίες δεν έχουν καμία σχέση με τις άνομες πράξεις ομάδων συριακών και ξένων μισθοφόρων που προσπαθούν να κακομεταχειριστούν τα θρησκευτικά συναισθήματα και τα κοινωνικά προβλήματα του λαού, ώστε να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των περιφερειακών τους συμμάχων».

«Εχοντας συναντηθεί με έναν αριθμό πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών οργανώσεων, με φοιτητές και συνδικαλιστές, η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της οργάνωσης στο συριακό λαό στην απόφασή του να υπερασπιστεί τη χώρα του από τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και των περιφερειακών τους συμμάχων από την Τουρκία και των μοναρχιών του κόλπου με τα όργανά τους», υπογράμμισε.

Να σταματήσουμε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Και πρόσθεσε: «Οι κυρώσεις που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο κατά της Συρίας έχουν σα στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή του λαού. Αντικατοπτρίζουν την χαρακτηριστική υποκρισία του ιμπεριαλισμού που βοηθάει και διατηρεί ένοπλες ομάδες σε ορισμένα μέρη της χώρας, δημιουργώντας ένα κλίμα εμφυλίου πολέμου, από το οποίο πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβάνοντας πάνω από 2.000 στρατιώτες, 200 γυναίκες και 150 παιδιά. Το ΠΣΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Το ιμπεριαλιστικό σχέδιο για τη "Μεγάλη Μέση Ανατολή", με τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και σφαιρών επιρροής, έχει στόχο να εγκαταστήσει καθεστώτα που τάσσονται φιλικά προς τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, μέσω βίαιων καθεστωτικών αλλαγών, πολέμων και επεμβάσεων, όπως πρόσφατα στη Λιβύη. Στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, ο ιμπεριαλισμός, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές γίνονται ακόμα πιο επιθετικές στην αναζήτησή τους για κέρδη, ρίχνοντας τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους».

Συμπλήρωσε ότι το ΠΣΕ «σημειώνει πως το ιμπεριαλιστικό σχέδιο έχει υποστεί μια υποχώρηση σχετικά με την άμεση στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και των περιφερειακών τους συμμάχων, ωστόσο, συνεχίζονται οι απεχθείς προσπάθειες να υποκινηθούν εσωτερικά προβλήματα και να αποσταθεροποιηθεί η ειρήνη, απαραίτητη για τη διασφάλιση φυσιολογικής ζωής για το συριακό λαό». Χαιρέτισε «τις εκατοντάδες διαμαρτυρίες εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη ενάντια στην ιμπεριαλιστική παρέμβαση στη Συρία και τους καλούμε σε εγρήγορση, καθώς ο ιμπεριαλισμός και οι μηχανισμοί του δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους».

Υπογράμμισε πως «το μοναδικό και κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της Συρίας και της ηγεσίας της έχει ο συριακός λαός, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, η νεολαία και οι γυναίκες και καλωσορίζουμε κάθε προσπάθεια για την επίτευξη εθνικού διαλόγου».

Υπενθύμισε πως το ΠΣΕ «αντιτάχθηκε και πάλεψε ενάντια στις πρόσφατες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη, καθώς και ενάντια στις εγκληματικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Εκφράζουμε τις επιθυμίες εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως που εναντιώνονται στις σφοδρές ιμπεριαλιστικές απειλές και επιθέσεις κατά της Συρίας σήμερα ή του Ιράν αύριο. Παρομοίως εκφράζουμε την ξεκάθαρη αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης και απαιτούμε την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Κράτους της Παλαιστίνης, στα σύνορα της 4ης Ιούλη του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Απαιτούμε την κατεδάφιση του διαχωριστικού τείχους στη Δυτική Οχθη, την απόσυρση όλων των εποικισμών και το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων».

Τέλος, υπογράμμισε «τη σταθερή απαίτηση για απόσυρση όλων των κατοχικών δυνάμεων από τα συριακά υψώματα του Γκολάν και τα αγροκτήματα Σεμπάα του Λιβάνου.

Επιπλέον, εκφράζουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους λαούς του κόσμου που παλεύουν για τα δίκαιά τους, για την ειρήνη, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εκμετάλλευση».


Κ.Χ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org