Οι καταβόθρες του Κανατά απέχουν περίπου 100 μέτρα από την υπό κατασκευή μονάδα. Μάλιστα, στη μία από αυτές - όπως φαίνεται ξεκάθαρα - υπάρχει σωλήνα όπου άλλη μονάδα της περιοχής ρίχνει μέσα τα απόβλητά της και ρυπαίνει την περιοχή και τον υδροφόρο ορίζοντα |
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων χοιροστασίου, πτηνοτροφείων, τυροκομείων, οινοποιείων, δηλαδή ακαθαρσίες, περιττώματα, εντόσθια, τυρόγαλα, στέμφυλα, κ.ά. για την παραγωγή βιοαερίου και λιπασμάτων. Η εν λόγω κατασκευή έχει ολοκληρωθεί κατά περίπου 90% χωρίς ακόμη να έχει κατατεθεί και εγκριθεί Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Το βασικό πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι στην περιοχή υπάρχει κοντά στην εγκατάσταση ποτάμι - χείμαρρος καθώς και δύο καταβόθρες (Κανατά και Μπίκου) όπου καταλήγουν όλα τα νερά της περιοχής, εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα και εκβάλουν στον Αργολικό Κόλπο.
Ο κίνδυνος να μολυνθεί ανεπανόρθωτα η περιοχή είναι τεράστιος εξαιτίας των ρυπογόνων λειτουργιών της επιχείρησης. Η εμπειρία των κατοίκων από μεγάλο χοιροστάσιο που βρίσκεται στον κάμπο και ρίχνει τα απόβλητά του εδώ και δεκαετίες στο παρακείμενο ποτάμι και στην καταβόθρα του Κανατά χωρίς καμία ιδιαίτερη επίπτωση, είναι ενδεικτική των κινδύνων που δημιουργούνται. Πόσο μάλιστα όταν ο εν λόγω ιδιοκτήτης του χοιροστασίου είναι και ο πρόεδρος της «ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΕ». Επιπρόσθετα, το σημείο εκείνο είναι το χαμηλότερο του κάμπου με αποτέλεσμα σε κάθε δυνατή βροχή να πλημμυρίζει ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που όταν οι βροχές είναι συνεχόμενες το νερό να φτάνει μέχρι και τα 2,5 μέτρα όπως συνέβη φέτος στις 12 Φλεβάρη.
Μια ισχυρή καταιγίδα λίγων ωρών τον περασμένο μήνα ήταν ικανή να πλημμυρίσει το χώρο γύρω από τη Μονάδα. Στις 12 Φλεβάρη το ύψος του νερού είχε φτάσει τα 2,5 μέτρα! Οι κίνδυνοι ρύπανσης και καταστροφής της περιοχής είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς |
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Ρ» ο παπα - Θανάσης Σιακωτός, πρόεδρος του Σωματείου, «δεν είναι δυνατόν να καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στην περιοχή όπου όλοι οι κάτοικοι εδώ δουλεύουν χρόνια και βγάζουν το ψωμί τους επειδή οι επιχειρηματίες, θέλουν να επενδύσουν στον κάμπο της Μαντινείας, γιατί έτσι τους συμφέρει, προκειμένου να ρίχνουν τα λύματά τους στο χείμαρρο. Υπάρχει χωροθετημένη περιοχή για αυτού του είδους τις επενδύσεις στη Βιομηχανική Ζώνη της Τρίπολης, λίγα μόλις χιλιόμετρα δίπλα. Εδώ δεν μπορεί να γίνει αυτό το εργοστάσιο, πάει και τελείωσε».
Η Γωγώ Κονονέλου, κάτοικος της περιοχής, αγρότισσα και μέλος του Σωματείου, μας λέει ότι «σε περίπτωση που υλοποιηθεί και λειτουργήσει αυτή η μονάδα, ο αγροτοκτηνοτροφικός κλάδος στη Μαντινεία θα σβήσει. Μάλιστα, η περιοχή Μπέλμπερη είναι χαρακτηρισμένη αμπελοοινική ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Ξέχωρα το γεγονός πως είναι ένας ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος όπου έγιναν η μάχη της Μαντινείας, η μάχη της Γράνας καθώς και πως στο λεκανοπέδιο της Μαντινείας θάφτηκε ο Επαμεινώνδας, ο στρατηγός και πολιτικός της Θήβας κατά την αρχαιότητα. Ολοι οι κάτοικοι στην περιοχή είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και να μην υποκύψουμε στα κερδοσκοπικά συμφέροντα λίγων επιτήδειων επιχειρηματιών και επενδυτών. Η υγεία και η ζωή μας είναι πάνω από το κέρδος τους».
Την ίδια στιγμή η Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου τάσσεται υπέρ των επιχειρηματιών και της επένδυσής τους. Η πλειοψηφία της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ.) προσπάθησε ανεπιτυχώς σε προηγούμενη συνεδρίαση να πάρει απόφαση αρχικά και να ψηφίσει υπέρ της επένδυσης (την απέσυρε τελικά) καθώς σκόνταψε πάνω στη σφοδρή αντίδραση των κατοίκων όπως και ορισμένων συμβούλων της πλειοψηφίας που αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την πρόταση λόγω της καθολικής άρνησης του λαού της περιοχής. Παρά ταύτα, δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθειά της να πάρει απόφαση τελικά υπέρ των επιχειρηματιών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης σε συνεδρίασή του απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την εγκατάσταση της ρυπογόνας μονάδας στη θέση Μπέρμπερη και εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους. Ωστόσο, αντίθετοι στην απόφαση του δήμου Τρίπολης και υπέρ των επιχειρηματιών ήταν οι επικεφαλείς των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.