Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Θετική απάντηση της Δαμασκού στις προτάσεις Ανάν

Σύνοδος των «Φίλων της Συρίας» στην Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΕΚΙΝΟ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Την ικανοποίησή του για τη θετική απάντηση της συριακής ηγεσίας στους άξονες αποκλιμάκωσης που κατέθεσε, εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία. Ο Κόφι Ανάν βρίσκεται στο Πεκίνο για επαφές με την κινεζική ηγεσία για το ίδιο θέμα. Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή επωδό ότι «περιμένει έργα και όχι λόγια». Τα έξι σημεία της πρότασης Ανάν είναι: Ο άμεσος τερματισμός της βίας, η διασφάλιση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας με πρόβλεψη για καθημερινή τουλάχιστον δίωρη εκεχειρία μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης κατάπαυση πυρός, η έναρξη πολιτικού διαλόγου από όλες τις πλευρές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί χωρίς κατηγορίες, η ελεύθερη μετακίνηση παντού των δημοσιογράφων και η διασφάλιση του δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Εντός Συρίας, χτες, συνεχίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορα σημεία, όπως το Ντέιρ αλ Τζουρ, η Χομς και προάστια της Δαμασκού. Κατά ορισμένες πηγές, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και στο λιβανικό έδαφος.

Σύνοδος πριν τη σύνοδο

Κεκλεισμένων των θυρών άρχισε χτες στην Κωνσταντινούπολη μια μίνι σύνοδος της συριακής αντιπολίτευσης με πρόσκληση του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, όπου συμμετέχουν κυρίως δυνάμεις προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Το Συμβούλιο απηύθυνε «πρόσκληση για κατάληξη ενός εθνικού συμφώνου» υπό το οποίο θα ενωθούν όλες οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό και αρκετές οργανώσεις, κυρίως κοσμικές που εκφράζουν άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες, πλην των σουνιτών απουσιάζουν από τη συνάντηση.

Την αναγκαιότητα επίτευξης ενότητας στη συριακή αντιπολίτευση έχουν θέσει επιτακτικά οι ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις που έχουν συνταχθεί ενάντια στο καθεστώς της Δαμασκού και υπό την επωνυμία «Φίλοι της Συρίας» πρόκειται να συναντηθούν την 1η Απρίλη στην Τουρκία, για δεύτερη φορά. Ούτε σε αυτή τη συνάντηση θα συμμετάσχει η Μόσχα, που τόνισε ότι οι στόχοι που θέτουν τέτοιες ομάδες έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και του Ανάν γιατί είναι «μονομερείς και πολιτικά προσανατολισμένες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ