Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Συγκρούσεις στις πετρελαιοφόρες περιοχές

ΤΖΟΥΜΠΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Σουδανικά στρατεύματα βομβαρδίζουν από το απόγευμα της Δευτέρας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη νοτιοσουδανική περιοχή Τζάου στη μεθοριακή πολιτεία Γιούνιτι προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση του νοτιοσουδανικού στρατού που απώθησε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα εχθρικά στρατεύματα στη μεθοριακή πόλη Χέγκλιγκ του Σουδάν.

Ο Νοτιοσουδανός υπουργός Πληροφοριών Βαρνάβας Βενιαμίν Μαριάλ, δεν έδωσε στοιχεία για το μέγεθος των σουδανικών στρατιωτικών δυνάμεων που εισέβαλαν στη χώρα, σημειώνοντας πάντως ότι όλα ξεκίνησαν με το βομβαρδισμό της περιοχής Τζάου «δίχως απολύτως καμία πρόκληση»... «Το Νότιο Σουδάν», είπε χαρακτηριστικά, «δε θέλει να εμπλακεί σε ένα νέο παράλογο πόλεμο με το Σουδάν αν και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα»...

Από την άλλη πλευρά, ο Σουδανός δεύτερος αντιπρόεδρος Αλχάτζ Ανταμ Γιουσίφ, επέρριψε τις ευθύνες για την επίθεση κατά του Νοτίου Σουδάν... στους πρώην αντάρτες - νυν νοτιοσουδανική κυβέρνηση του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού» (SPLA), ισχυριζόμενος ότι προηγουμένως είχαν σημειωθεί επιθέσεις από το SPLA «κατά θέσεων του πετρελαίου και του στρατού της χώρας μας».

Οι σχέσεις των δύο χωρών (το Νότιο Σουδάν δημιουργήθηκε με την προτροπή των ιμπεριαλιστών το 2011) είναι τεταμένες καθώς δεν έχει γίνει οριοθέτηση των συνόρων ακριβώς σε περιοχές πλούσιες σε πετρέλαιο, που είναι στο στόχαστρο των πολυεθνικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ