Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Βιάζονται να «σερβιριστούν» οι επιχειρηματίες

Το μεταλλευτικό κεφάλαιο απαιτεί να υλοποιηθεί πλήρως και πολύ γρήγορα η «Εθνική Πολιτική Αξιοποίησης των Ορυκτών Πρώτων Υλών», τους βασικούς άξονες της οποίας συνδιαμόρφωσε με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μιλώντας χτες, στο 2ο Συνέδριο για τον ορυκτό πλούτο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) Ε. Φαίδρος, ήταν ξεκάθαρος: οι επιχειρηματίες θα στηρίξουν την υλοποίηση αυτής της πολιτικής με όλες τις δυνάμεις τους. Θεωρούν ότι το «μεγάλο διακύβευμα» είναι το πώς και το πότε θα υλοποιηθεί, αν θα γίνουν οι απαραίτητες «τομές», αν θα προωθηθούν εγκαίρως τα νέα χωροταξικά σχέδια, οι υπουργικές αποφάσεις, οι ρυθμίσεις για τις «δασικές εμπλοκές», ακόμη και οι οργανωμένες παρεμβάσεις της Πολιτείας για την αλλαγή της νοοτροπίας της κοινής γνώμης! Ο ορυκτός πλούτος αποτιμάται κοντά στα 30 δισ. ευρώ και, με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση της χώρας, σχεδιάζεται η άρον άρον παράδοσή του στις πολυεθνικές.

Υπέρ της εκμετάλλευσης του δημόσιου ορυκτού πλούτου τάσσονται και οι επιχειρηματίες που προσδοκούν τεράστια κέρδη και όσοι στηρίζουν την πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Η κυβέρνηση, αλλά και «αυτοτελώς» οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. μέσω των εκπροσώπων τους τάχθηκαν και χτες υπέρ της «αξιοποίησης» αυτού του πλούτου, με «σεβασμό» στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων στις επίμαχες περιοχές. Μεγάλη συζήτηση έγινε για τις Σκανδιναβικές και άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι τοπικές κοινωνίες δεν αντιδρούν στα έργα των εταιρειών. Το κοινό σημείο όλων τους είναι ότι αυτός ο πλούτος πρέπει να περάσει γρήγορα στις εταιρείες και με προνομιακούς όρους, άρση κάθε εμποδίου, αντιμετώπιση ακόμη και των ενστάσεων των τοπικών κοινωνιών!

Στελέχη του ΥΠΕΚΑ διαβεβαίωσαν με τις τοποθετήσεις τους, ότι το θεσμικό πλαίσιο προωθείται ταχύτατα και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο ζήτημα των περιβαλλοντικών μελετών, έχουν ήδη ληφθεί μέτρα μείωσης των απαιτήσεων από τους επιχειρηματίες. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, έθεσε τους στόχους για: αλλαγές στο εθνικό, περιφερειακό και ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό, αλλαγές στη λατομική και μεταλλευτική νομοθεσία, στη διαδικασία αδειοδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ