Σάββατο 24 Μάρτη 2012 - Κυριακή 25 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπορικός και νομισματικός «πόλεμος» σε εξέλιξη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η κρίση υπερσυσσώρευσης, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο μέτωπο του «πολέμου των νομισμάτων», έχει ως αποτέλεσμα την ανακατάταξη στον κατάλογο των εξαγωγικών χωρών το 2011. Ετσι, ενώ την πρώτη θέση κατέχει αναμφισβήτητα η Κίνα, στη δεύτερη πέρασαν οι ΗΠΑ, αφήνοντας στην τρίτη τη Γερμανία, η οποία υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ετσι, το 2011 η Κίνα εκπροσωπούσε το 11% των παγκόσμιων εξαγωγών, οι ΗΠΑ το 8,4% και η Γερμανία το 8,3%.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ πως το 2010 για πρώτη φορά η Γερμανία (1,269 τρισ. δολάρια) είχε χάσει τη δεύτερη διεθνή θέση της από τις ΗΠΑ (1,278 τρισ. δολάρια) λόγω ανατίμησης του δολαρίου προς το ευρώ. Οπως επισήμαναν στη γερμανική τους έκδοση οι Financial Τimes, επικαλούμενοι και τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου Ifo, η επιβολή προγραμμάτων λιτότητας σε αρκετές χώρες στην Ευρωζώνη περιόρισε τη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα.

Στην περίπτωση της Κίνας αποτυπώνεται και η κατάσταση του γουάν. Το 2011 εξήγαγε προϊόντα σχεδόν 2 τρισ. δολ. Εντούτοις, τον περασμένο μήνα εμφάνισε τετραπλάσιο και πλέον έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της. Τον Φεβρουάριο, συγκεκριμένα, είχε έλλειμμα 31,5 δισ. δολ. έναντι 7,3 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο του 2011 και 7,2 δισ. δολ. το 2010.

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, την περασμένη βδομάδα είχαμε αναζωπύρωση στο μέτωπο του «πολέμου των νομισμάτων», καθώς δύο από τις «αναδυόμενες», που βλέπουν τις εξαγωγές τους να έχουν πληγεί από τη μειωμένη εξωτερική ζήτηση, η Κίνα και η Βραζιλία, αποδυνάμωσαν εκ νέου τα νομίσματά τους σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές.

Αυτό, το νέο επεισόδιο άρχισε την πρώτη ημέρα της εβδομάδας με υποχώρηση του γουάν έναντι του δολαρίου, η οποία, όμως, συνέπεσε - προφανώς όχι τυχαία - με την είδηση ότι εκτινάχθηκε το μηνιαίο εμπορικό έλλειμμα της Κίνας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998.

Μετά από πολλά χρόνια που διατηρούσε το νόμισμά της συνδεδεμένο σε σταθερή ισοτιμία με το δολάριο, η Κίνα αποφάσισε τον Ιούλιο του 2005 να επιτρέψει μια περιορισμένη διακύμανσή του. Εκτοτε το γουάν έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 30% έναντι του δολαρίου και τα τελευταία δύο χρόνια κατά σχεδόν 8%. Οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας, όμως, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, κατηγορούν το Πεκίνο πως χειραγωγεί την ισοτιμία του διατηρώντας τη σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να διασφαλίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις φθηνές εξαγωγές της.

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ τη Βραζιλία, αποφάσισε στην αρχή της εβδομάδας να επεκτείνει το εύρος των ξένων δανείων στα οποία επιβάλλει φορολογία, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την εισβολή κερδοσκοπικών κεφαλαίων στη χώρα. Ο εν λόγω ειδικός φόρος του 6% είχε αρχικά επιβληθεί σε κεφάλαια που τοποθετούνται σε διετή ομόλογα και στις αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση αποφάσισε να τον επεκτείνει και στα τριετή. Στις αρχές της βδομάδας, όμως, προχώρησε σε περαιτέρω επέκταση του μέτρου, που θα καλύπτει πλέον όποιο χρέος ωριμάζει έως και σε πέντε χρόνια. Στόχος της είναι να αναχαιτίσει την ανεξέλεγκτη ανατίμηση του ρεάλ έναντι του δολαρίου, την οποία προκαλούν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ