Σάββατο 24 Μάρτη 2012 - Κυριακή 25 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Πιο δυναμικά, μαζικά και αποφασιστικά

Συζήτηση με τον Μπ. Μαυροθαλασσίτη για τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τη δραστηριότητα της ΠΑΣΕΒΕ σε όλη τη χώρα

Από την παρουσία της ΠΑΣΕΒΕ στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, τον περασμένο μήνα, ενάντια στους εφαρμοστικούς νόμους του δεύτερου μνημονίου
Από την παρουσία της ΠΑΣΕΒΕ στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, τον περασμένο μήνα, ενάντια στους εφαρμοστικούς νόμους του δεύτερου μνημονίου
Σε πλήρη αντιστοίχηση με την όξυνση των προβλημάτων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, βρίσκονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ, αλλά και η προσπάθεια για ανάπτυξη των δυνάμεων και τον εμπλουτισμό των θέσεων και των αιτημάτων της. Σε εξέλιξη βρίσκονται κινητοποιήσεις για τη σφράγιση των βιβλιαρίων ασθενείας των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ως ένα άμεσο μέτρο ανακούφισης εκατοντάδων χιλιάδων ΕΒΕ, ενώ πραγματοποιούνται περιφερειακές συνδιασκέψεις για τον προσδιορισμό των νέων αναγκών και καθηκόντων.

Για όλα αυτά, ο «Ρ» κουβεντιάζει με το μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, Μπ. Μαυροθαλασσίτη.

-- Είναι μια δύσκολη περίοδος για το λαό και τους αυτοαπασχολούμενους, άρα και απαιτητική για την ΠΑΣΕΒΕ. Πραγματοποιείτε συνδιασκέψεις στην περιφέρεια. Ποιο είναι το ζητούμενο;

-- Αυτή η περίοδος είναι πραγματικά ιδιαίτερη για τη δουλειά της ΠΑΣΕΒΕ. Βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη ένα πρόγραμμα περιφερειακών συνδιασκέψεων, αλλά παράλληλα και ένα πρόγραμμα ανάπτυξης των αγώνων και των διεκδικήσεων στον κλάδο, με βάση τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα αυτής της περιόδου. Το Ασφαλιστικό, τα χαράτσια, τις λογιών λογιών φοροεπιδρομές που δέχονται οι επαγγελματοβιοτέχνες και φυσικά το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Οι συνδιασκέψεις έχουν στόχο να εξετάσουν τη δουλειά της συσπείρωσης από την τελευταία συνδιάσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ μέχρι σήμερα και να βάλουν τους συγκεκριμένους στόχους δράσης για το επόμενο διάστημα.

-- Πού έχουν γίνει μέχρι σήμερα;

-- Εχουν γίνει στην Κεντρική, Ανατολική, Δυτική Μακεδονία και Θράκη, στη Θεσσαλία και στην Ανατολική και Δυτική Πελοπόννησο.

-- Πώς αξιολογείτε αυτήν την προσπάθεια;

-- Είναι πετυχημένη η δουλειά, υπό την έννοια της ποιότητας της συζήτησης, της εμπειρίας που έχει έρθει από τη δράση της ΠΑΣΕΒΕ και της επιβεβαίωσης των θέσεών της στην καθημερινότητα.

-- Κάποιο παράδειγμα;

-- Η θέση για το Ασφαλιστικό, με αιχμή και το σφράγισμα των βιβλιαρίων. Αλλά και τα ζητήματα των χαρατσιών της εφορίας - δεν είναι μόνο το χαράτσι της ΔΕΗ, είναι συνολική η φοροεπιδρομή - είναι ζητήματα που έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων. Επιβεβαιώνεται αυτό που και τα στοιχεία των μελετών λένε, ότι η κρίση έχει φέρει εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα στους αυτοαπασχολούμενους, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που σχεδόν ένας στους δύο αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του στον ΟΑΕΕ, να έχει και περίθαλψη αλλά και να εξασκεί το επάγγελμά του, μέσα από τη διαδικασία ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

-- Θα έχουν συνέχεια οι κινητοποιήσεις για τα βιβλιάρια ασθενείας και την ασφαλιστική ενημερότητα;

-- Εγιναν δεκάδες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στο Λεκανοπέδιο και σε πολλές περιοχές της χώρας. Το αίτημα αιχμής είναι ένα και συγκεκριμένο. Σφράγισμα των βιβλιαρίων τώρα. Σε αυτές τις συνθήκες της κρίσης δεν μπορεί να υπάρχουν οικογένειες με προβλήματα που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Φυσικά, δεν απεμπολούμε τη γενική μας θέση που λέει ότι η υγεία, η περίθαλψη, είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προσφέρεται δωρεάν από το κράτος σε όλους τους πολίτες του. Αυτό απαντάει και στο ψευτοεπιχείρημα της διοίκησης του ΟΑΕΕ και του υπουργείου, που λένε ότι «αν σφραγίσουμε τώρα τα βιβλιάρια δεν πρόκειται να πληρώσει κανείς». Εμείς, ούτως ή άλλως απαιτούμε να προσφέρεται η υγεία δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Σήμερα δεν μπορεί να πληρώσει ο επαγγελματοβιοτέχνης ακριβώς λόγω της κρίσης, γι' αυτό και οι μισοί χρωστάνε και αυτό για μας δεν είναι ανεκτό. Θα συνεχίσουμε σε καθημερινή βάση την πίεση, τις κινητοποιήσεις, τη διεκδίκηση σε αυτό το συγκεκριμένο αίτημα.

-- Η συζήτηση, οι προτεραιότητες, οι αγωνίες των αυτοαπασχολούμενων έχουν αλλάξει σε σχέση με 1- 2 χρόνια πριν; Τι προκύπτει από τις συνδιασκέψεις;

-- Το σημαντικό είναι ότι μετά από δύο χρόνια καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης έχει γίνει συνείδηση ότι αυτά που λέγαμε σαν ΠΑΣΕΒΕ δεν ήταν λόγια του αέρα. Και πριν από τις τελευταίες εκλογές είχαμε προειδοποιήσει ότι έρχεται θύελλα και σήμερα βλέπουν ότι συνεχίζεται η ίδια γραμμή, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε με ΝΔ, είτε με αυτή του μαύρου μετώπου. Τα προβλήματα παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, χιλιάδες είναι οι άνεργοι, συνάδελφοι έχουν καταφύγει στα συσσίτια της Πρόνοιας για κάλυψη των βασικών τους αναγκών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πιο θετικά τις θέσεις της ΠΑΣΕΒΕ και κυρίως την πρόταση για διέξοδο από αυτήν την κατάσταση.

-- Πώς αντιμετωπίζεται το θέμα του αγωνιστικού συντονισμού με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ; Συνειδητοποιούνται τα κοινά σημεία και συμφέροντα;

-- Το κοινό πλαίσιο δράσης που καταλήχθηκε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ είναι μια μεγάλη κατάκτηση στο πλαίσιο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων και του αντιμονοπωλιακού αγωνιστικού κινήματος αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, ανέργων, νεολαίας. Θα υπερβάλλαμε, αν λέγαμε ότι σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά έχει γίνει πλήρως κατανοητό και το περιεχόμενο, αλλά κυρίως η ουσία του. Αγκυλώσεις του παρελθόντος, προβλήματα, «τι ζητάνε οι εργοδότες με τους εργαζόμενους», παραμένουν ως ένα βαθμό. Σήμερα, μετά από αρκετές και σοβαρές κοινές πρωτοβουλίες και προσπάθειες που έχουν αναπτυχθεί - σε ό,τι έχει να κάνει με τα ζητήματα του ασφαλιστικού, των χαρατσιών, των κλειστών επαγγελμάτων, των διοδίων και τόσων άλλων - η ουσία είναι ότι «περπατάει» και στους αυτοαπασχολούμενους η άποψη ότι αυτό που ενώνει όλα τα επιμέρους μέτωπα, η «κόκκινη κλωστή», είναι η θέση εργασίας που υπερασπιζόμαστε, είτε σαν εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, άνεργοι, νεολαίοι, είτε σαν τη γυναίκα που θέλει να μπει στην παραγωγή. Αυτό είναι που ενώνει απέναντι στην κοινή επίθεση της ευρωενωσιακής πολιτικής.

-- Η ΠΑΣΕΒΕ έχει μια πλούσια δραστηριότητα και πολύμορφη δράση. Προχωράει η υπόθεση της συσπείρωσης;

-- Βεβαίως προχωράει. Σήμερα υπάρχουν δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες που με αποφάσεις τους έχουν αποδεχθεί το πλαίσιο δράσης της ΠΑΣΕΒΕ και δρουν κάτω από αυτό. Δεκάδες είναι οι επιτροπές πρωτοβουλίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και Λαϊκές Επιτροπές στους δήμους, στα μεγάλα αστικά κέντρα, που παρά τη δυσκολία των καιρών έρχονται σε επαφή με κόσμο, ενημερώνουν, κινητοποιούν. Συνεχίζουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, στη δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο, στη βάση της ανάγκης για προσωπική συμμετοχή στη δράση και στην ανάπτυξη ενός κινήματος που δε θα προσπαθεί να απαντήσει μόνο στην καθημερινότητα, αλλά θα βάζει την ανάγκη της συνολικής ρήξης και ανατροπής αυτής της ευρωενωσιακής, φιλομονοπωλιακής πολιτικής που έχει φέρει και τους αυτοαπασχολούμενους και τη λαϊκή οικογένεια σε αυτή την κατάσταση.

-- Πώς κρίνετε τη στάση των ηγεσιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ απέναντι στα επαναλαμβανόμενα πλήγματα που δέχονται τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ;

-- Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ δεν εκφράζουν τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, το έχουμε πει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους χρόνια τώρα. Οι θέσεις τους εκφράζουν τα συμφέροντα ενός πολύ μικρού ανώτερου στρώματος των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων που συνδέουν την ύπαρξη και την εξέλιξή τους με το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι μέρος του προβλήματος και αυτό είναι γνωστό σε όλους. Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ έχουν δυνατότητα να ελέγχουν το συνδικαλιστικό κίνημα με μερικές εκατοντάδες συνδικαλιστές, βρίσκονται όμως σε πλήρη αδυναμία όχι μόνο να διεκδικήσουν οτιδήποτε αγωνιστικά, αλλά και να κινητοποιήσουν τους αυτοαπασχολούμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ποσοστό κάτω από 10% είναι σήμερα συνδικαλισμένο. Αναφορικά με την κρίση, θεωρούν ότι το ξεπέρασμά της θα έρθει μέσα από τη διατήρηση και την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο είναι μέρος του προβλήματος, γι' αυτούς τους λόγους σέρνονται στους διάφορους «κοινωνικούς διαλόγους» που το μόνο αποτέλεσμά τους είναι να μπει και η υπογραφή των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών στα μέτρα που μας σφαγιάζουν. Οσο πιο γρήγορα γίνει συνείδηση στους αυτοαπασχολούμενους ότι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Η ενότητα δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος, αντικειμενικά περνάει σήμερα μέσα από την ενίσχυση των θέσεων της ΠΑΣΕΒΕ.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ