Πέμπτη 22 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στόχος των ΗΠΑ η πυρηνική υπεροπλία

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής της στη Μόσχα (13/03), η ειδική απεσταλμένη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας και αντιπυραυλικής άμυνας, Ελεν Τόσερ, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, τον Ρώσο υφυπουργό Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νμίτρι Ρογκόζιν και παρέδωσε πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά στοιχεία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιδιώκουν να αναπτυχθεί στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ οι Αμερικανοί δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από τα αποτελέσματα της επίσκεψης, η ρωσική πλευρά χαρακτηρίζει τις πληροφορίες που της δόθηκαν ως «άχρηστες κι άσχετες».

Οπως έγινε γνωστό, στις 3-4 Μαΐου το Υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας θα οργανώσει στη Μόσχα διεθνή διάσκεψη για θέματα αντιπυραυλικής άμυνας (σε επίπεδο υφυπουργών Αμυνας), στην οποία θα κληθούν να πάρουν μέρος οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, των ευρωπαϊκών χωρών και των χωρών, που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Θα συζητηθούν τα θέματα των πυραυλικών απειλών και προκλήσεων, καθώς και το ζήτημα εάν είναι δυνατή η συνεργασία στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας. Σύμφωνα με τα λόγια του υφυπουργού Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, στη διεθνή διάσκεψη θα παρουσιαστεί η επίσημη θέση του ρωσικού Υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με την οποία ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα αναπτυχθεί μονομερώς στην Ευρώπη θα διαταράξει την ισορροπία δυνάμεων. Η ρωσική πλευρά θα γνωστοποιήσει τις εκτιμήσεις της για την επίδραση της αντιπυραυλικής άμυνας στην παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια.

Ηδη η θέση αυτή παρουσιάστηκε στις κλειστές διαβουλεύσεις για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, που πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη στο τέλος του περασμένου Γενάρη και στις οποίες συμμετείχαν αξιωματούχοι κι εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ. Εκεί η ρωσική πλευρά παρουσίασε ένα υπολογιστικό μοντέλο του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και του ευρωπαϊκού του τμήματος. Το υπολογιστικό μοντέλο έδειξε πως στο τρίτο και τέταρτο στάδιο ανάπτυξής του, το ευρωπαϊκό τμήμα της αμερικανο-ΝΑΤΟικής αντιπυραυλικής άμυνας θα είναι σε θέση να ανιχνεύει και να καταρρίπτει τους ρωσικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της εκτόξευσής τους από το έδαφος της Ρωσίας. Επίσης, έδειξε πως οι ΗΠΑ ήδη σήμερα είναι ικανές να παίρνουν πληροφορίες για τις εκτοξεύσεις των πυραύλων από το έδαφος της Ρωσίας μέσω στρατιωτικού δορυφόρου, αλλά και σταθερών και κινητών ραντάρ.

Με αυτό τον τρόπο, το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας έδειξε πως στόχος των αμερικανο-ΝΑΤΟικών σχεδίων δεν είναι η δήθεν απειλή από το Ιράν, αλλά η απόκτηση πυρηνικής υπεροπλίας έναντι της Ρωσίας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ