Τετάρτη 4 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Αντιθέσεις και συγκλίσεις για την ιμπεριαλιστική «πίτα»

Οι νέες προτάσεις του Προέδρου της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, προς τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Μπους, θα υλοποιηθούν μόνον σ' εκείνη την περίπτωση που οι ΗΠΑ παραιτηθούν από τη δημιουργία της λεγόμενης «τρίτης εγκατάστασης» της αντιπυραυλικής τους ασπίδας, δηλαδή των νέων βάσεων σε Τσεχία και Πολωνία. Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο «Ιντερφάξ» μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, που δεν κατονομάζεται, και πήρε μέρος στην πρόσφατη άτυπη συνάντηση των δύο προέδρων.

Ο ίδιος υποστήριξε πως εάν οι ΗΠΑ αποδεχτούν τη νέα ρωσική πρόταση, τότε παύει επίσης να υπάρχει κάθε λόγος οι ΗΠΑ να επιδιώκουν την εγκατάσταση των πυραυλικών συστημάτων στο διάστημα. Ενώ από τη μεριά της η Ρωσία δε θα έχει κανένα λόγο να στρέψει τους πυραύλους της σε στόχους στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι νέες ρωσικές προτάσεις κινούνται στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των σχέσεων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και, βεβαίως, από τη μια στοχεύουν στην αναβάθμιση του ρόλου της σ' ένα κοινό σύστημα αντιπυραυλικής ασφάλειας κι από την άλλη στη χρήση από το ΝΑΤΟ ανάλογων εγκαταστάσεων που διαθέτει η Ρωσία.

Ο Πούτιν πρότεινε, στα πλαίσια του «Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ» να δημιουργηθούν δύο «κέντρα ανταλλαγής πληροφοριών για τις εκτοξεύσεις πυραύλων», εκ των οποίων το ένα θα βρίσκεται στη Μόσχα και το άλλο σε κάποια άλλη πόλη της Ευρώπης, πιθανόν στις Βρυξέλλες.

Για την επιτυχή λειτουργία των συγκεκριμένων κέντρων η Ρωσία δηλώνει διατεθειμένη να διαθέσει όχι μόνο την ανάλογη βάση που έχει στο Αζερμπαϊτζάν (την οποία προτίθεται να εκσυγχρονίσει με δικά της μέσα), αλλά και το νέο ραντάρ που κατασκευάζει στα νότια της Ρωσίας, στην περιοχή Αρμαβίρ. Βεβαίως το ρωσικό σχέδιο προβλέπει την ισότιμη πρόσβαση της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ σ' αυτό το κοινό σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας.

Στο μεταξύ σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Κοντολίζα Ράις και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα, υποστήριξαν ότι οι δύο χώρες επιδιώκουν να μειώσουν τα αποθέματα των πυρηνικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς «στο χαμηλότερο δυνατό» επίπεδο, σύμφωνα με «τις απορρέουσες δεσμεύσεις των διεθνών συνθηκών και με συνυπολογισμό των κριτηρίων εθνικής ασφάλειάς τους». Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία θα αναζητήσουν τη συνεργασία και με άλλες χώρες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ενώ υπογραμμίζει ότι οι δύο χώρες θα διευρύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ