Πέμπτη 22 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Το «σχέδιο Ανάν» προτείνει το Συμβούλιο Ασφαλείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε ένα κείμενο κοινής διακήρυξης υποστήριξης προς τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, κατέληξαν, μετά από πολύωρο διπλωματικό «παζάρι», τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το πρώτο ομόφωνο κείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένων των Ρωσία - Κίνα) για τις εξελίξεις στη Συρία δημοσιοποιήθηκε ως «διακήρυξη του προέδρου του Συμβουλίου», η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα όπως οι αποφάσεις.

Με το κείμενο αυτό, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους προς την προσπάθεια «έξι βημάτων του Ανάν», καλώντας τη συριακή ηγεσία «να προχωρήσει σε πλήρη και άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή τους». Σε μια εμφανή προσπάθεια να εκμαιευθεί η ρωσο-κινεζική συναίνεση και να γεφυρωθούν, έστω και σε επιφανειακό επίπεδο, οι ενδο-ιμπεριαλιστικές διαφωνίες, από το κείμενο απουσιάζει η σαφής καταδίκη της δράσης του συριακού στρατού, όπως επέμεναν εδώ και βδομάδες οι Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία, και δεν εμπεριέχεται κανενός είδους «χρονικό τελεσίγραφο» ή άμεση απειλή προς τη συριακή ηγεσία.

Αντίθετα, η Δαμασκός προειδοποιείται με την πιο ήπια φράση ότι «σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της, το Συμβούλιο θα επανεξετάσει τα επόμενα βήματά του» και οι υπογράφοντες τη διακήρυξη εκφράζουν «μεγάλη ανησυχία για τη σοβαρότατη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» και «βαθιά λύπη για τους χιλιάδες νεκρούς». Λίγο νωρίτερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν δήλωνε ότι «αν δεν λυθεί σύντομα η κρίση στη Συρία, θα υπάρξουν σημαντικότατες συνέπειες σε όλη την περιοχή» και προανήγγειλε νέα επίσκεψη του Ανάν στη Δαμασκό «σύντομα».

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο κείμενο ο Ανάν έχει ζητήσει: άμεση ταυτόχρονη κατάπαυση πυρός, αρχής γενομένης από τη σταδιακή απόσυρση του στρατού από τις πόλεις, απελευθέρωση όλων όσοι κρατούνται χωρίς κατηγορίες, άμεση διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας παντού χωρίς προϋποθέσεις και εμπόδια, έναρξη πολιτικού διαλόγου, διαφύλαξη του δικαιώματος ειρηνικών διαδηλώσεων από τους Σύρους και ελεύθερη μετακίνηση των δημοσιογράφων. Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της διακήρυξης, ανακοινώθηκε ότι ορίζεται δεύτερος αναπληρωτής του Ανάν, εκτός από τον Παλαιστίνιο Νάσερ αλ Κίντουα, η Ζαν Μαρί Γκουενένο, προκειμένου να επιταχυνθούν οι επαφές.

Την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση της διακήρυξης εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζοντάς την «πρώτο βήμα» και κάλεσε τον Σύρο Πρόεδρο «ν' ακολουθήσει αυτό το δρόμο». Πριν από την ανακοίνωση της διακήρυξης, ο Ρώσος ομόλογός της, Λαβρόφ, είχε επίσης εκφράσει την ικανοποίησή του και είχε επαναλάβει την ελπίδα της Μόσχας «να αντιδράσει άμεσα η συριακή ηγεσία».

Εντός Συρίας, πάντως, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα προάστια Χαράστα και Ιρμπίν της Δαμασκού, που, σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές, βομβαρδίζονταν, και στη Χομς. Σε αρκετές κουρδικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, με αφορμή την κουρδική πρωτοχρονιά, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά του Ασαντ. Το «αλ Τζαζίρα», από την πλευρά του, υποστήριζε ότι κατέχει «έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η συριακή ηγεσία καταβάλλει προσπάθεια για να σταματήσει το κύμα αποστασιών αξιωματούχων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ιμπεριαλιστικές πιέσεις(2012-04-21 00:00:00.0)
Σε νέα φάση τα ενδοϊμπεριαλιστικά «παζάρια» με το σχέδιο Ανάν(2012-04-01 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τη διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας(2012-03-23 00:00:00.0)
Διπλωματικός μαραθώνιος για την πρόταση «διακήρυξης»(2012-03-21 00:00:00.0)
Διπλωματικός μαραθώνιος για το νέο σχέδιο απόφασης(2012-03-10 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν πάλι οι τόνοι(2011-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ